среда, 1 маја, 2024
vesti online

Pakistan postavlja ogradu na granici sa Avganistanom

Pakistan postavlja ogradu na svoju dugačku granicu sa Avganistanom u nameri da spreči terorističke napade sa obe strane. Ta granica je inače otvorena i veoma porozna.

Pakistanski zvaničnici insistiraju na tome da ograda povećava bezbednost i sprečava ilegalne ulaske. Vojska je povela grupu novinara na udaljenu granicu u planine i pokazala im bezbednosne mere koje se primenjuju na 2.600 kilometara dugoj granici između Pakistana i Avganistana. Na novoizgrađenoj tvrđavi u selu Angor Anda, u plemenskoj oblasti Južni Vaziristan, koja gleda na avganistansku oblast Barmal, regionalni komandant vojske Noman Zakarija rekao je da je uveren da će ojačavanje granice sprečiti ekstremističke aktivnosti s obe strane.

“Oko 106 kilometara granice, koju Južni Vaziristan deli sa Avganistanom, biće potpuno ograđeno i tada će biti potpuno obezbeđena. Od decembra 2018. više neće biti ni milimetra koji neće biti pod našim nadzorom“.

General ogradu na granici opisuje i kao “promenu paradigme” i “epohalni obrt” u sistemu granične kontrole. Istakao je da pakistanske trupe pokrivaju više od 150 punktova u toj oblasti, dok avganistanske snage, zbog manjka osoblja, pokrivaju samo 21.

“Uz božju pomoć, ovde ćemo i ostati. Ovo radimo za sebe, ali istovremeno pomažemo našoj avganistanskoj braći, koja nemaju odgovarajuće kapacitete, ali ih uveravamo da obezbeđujemo ceo prostor na avganistansko-pakistanskoj granici.”

Danonoćno, granica se obezbeđuje i uz pomoć modernih tehnologija, kao što su besilotne letelice – dronovi. Zvaničnici procenjuju da će plan za osiguranje granice Pakistan koštati 532 miliona dolara.

Međutim, ograđivanju granice se proviti vlada Avganistana. Kabul ne priznaje demarkaciju iz perioda kolnijalne britanske vlasti, i ne priznaje međunarodnu granicu iscrtanu 1893. Insistira na tome da će ograda stvoriti dodatne probleme podeljenim porodicama i plemenima, uglavnom etničkim Paštunima, s obe strane demarkacione linije.

Islamabad odbacuje tvrdnje Kabula o statusu granice. Uprkos merama bezbednosti na granici koje sprovodi Pakistan, zemlja i dalje ostaje pod lupom zbog optužbi Avganistana i SAD da podržava talibane i njihove saveznike – terorističku grupu Hakani i da im pruža utočište, dok planiraju napade na Avganistan. Islamabad oštro odbacuje ove optužbe i poručuje da u graničnim područjima nema militantnih grupa. (glasamerke)