субота, 4 маја, 2024
vesti online

OTKRIVENI AKTERI PREVARE TEŠKE 400.000 € Uhapšeni bankari koji su ojadili dedu za ušteđevinu!

Efikasnim radom Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu i beogradske policije uhapšene su tri osobe, dok se za četvrtom još traga, zbog sumnje da su od jednog penzionera s računa ukrali 400.000 evra, saznaje „Alo!“.

Za osobom koja je pomoću lične karte podigla novac još se traga

Za osobom koja je pomoću lične karte podigla novac još se traga, Foto: Profimedia

Lisice na ruke stavljene su službenicima banke I. R. i D. Đ. i protiv njih je pokrenut krivični postupak zbog nesavesnog rada u službi, dok je A. N. pod istragom zbog sumnje da je počinio prevaru. Trojici uhapšenih je određen pritvor.

Procedura isplate u banci

– Osoba koja je podigla novac morala je lično da dođe dan ranije i popuni obrazac sa zahtevom kojom traži da joj se isplati veća količina novaca. To se čini u slučajevima kada se podiže suma veća od 600.000 dinara ili u protivrednosti oko 4.900 evra. Novac joj se isplaćuje u roku od 24 časa, a kontrolu isplate rade dva službenika. Klijent je dužan da potpiše isplatni nalog, kao i da zatvori račun ako je novac bio oročen – objasnili su nam u jednoj beogradskoj banci.

Sumnja se da je A. N. mozak prevare i da je našao pomagača koji je falsifikovao ličnu kartu, te je s vremena na vreme podizao novac. Prema rečima našeg sagovornika iz istrage, klijent je u ovom slučaju morao dan ranije da se najavi da podiže veću svotu deviza.

– Prvi rezultati istrage ukazuju na sumnju da je nepoznati muškarac podizao novac u dogovoru sa A. N. Oni su sve organizovali, a službenici I. R. i D. Đ., koji je trebalo da rade proveru, kako se sumnja, prećutkivali su sumnjiv način podizanja para. Na taj način je nepoznati muškarac u više navrata podigao ukupno 400.000 evra s kamatom.

Ostao bez  para koje je štedeo ceo život

Ostao bez para koje je štedeo ceo život, Foto: Shutterstock

Kada je slučaj prijavljen, operativnom radom došli smo do podataka koji ukazuju na umešanost A. N. U cilju dalje istrage i dok ne bude uhapšen i četvrti član grupe, više detalja se neće iznositi – rekao je za „Alo!“ sagovornik iz istrage.

Ceo slučaj je otkriven pre nekoliko dana, kada je penzioner otišao do banke da proveri koliko mu je „narasla“ štednja i šokirao se. U banci su mu rekli da na računu ima – nula dinara! Tada je penzioner pokušavao da ubedi službenike banke da nije on podigao novac i da nikoga nije ovlastio da u njegovo ime to učini. Međutim, bankari su ostali nemi na njegove tvrdnje, te su mu kratko rekli da, ukoliko sumnja da mu je novac nestao, to prijavi policiji, što je nesrećni čovek i uradio. Uspaničeni penzioner je inspektorima dao izjavu, u kojoj je naveo da je izabrao jednu banku koja je davala dobru kamatu. Mislio je da nema potrebe da proverava račun jer ni u najgorim snovima nije mogao da posumnja da će mu nestati štedni ulog. Inspektori su nakon konsultacije s tužiocem pokrenuli istragu i trag ih je u rekordnom roku odveo do osumnjičenih I. R. i D. Đ. i A. N. (Alo)