четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

OTKRIVAMO Srbin uhapšen zbog napada u Parizu

Srpski državljanin Mihail Šiler uhapšen je u sredu u Maroku, kada i 50 „potencijalnih terorista“. Prijatelji i porodica tri dana ne znaju gde je.

Već tri dana ne mogu da stupe u kontakt s njim: Mihail Šiler

Goran Grbić, Šilerov prijatelj i poslovni saradnik, ispričao je za „Blic“ da je srpski državljanin uhapšen kada je u sredu oko 12 sati automobilom pokušao da pređe granični prelaz Seuta sa španskom enklavom.
– Već tri dana ne možemo da stupimo u kontakt s njim i veoma smo zabrinuti. Ni mi, ni advokat, ni srpski konzul u Maroku kojem smo se obratili za pomoć – ispričao je Grbić za naš list.

Grbić: Mihaila čeka operacija srca
Goran Grbić dodatno je zabrinut za Mihaila Šilera jer kaže da ima osetljivo zdravlje. – Mihail je srčani bolesnik i sledeće sedmice imao je zakazan termin za operaciju u Beogradu – kaže Grbić.

On dodaje da marokanske vlasti dosad nisu dale nikakve povratne informacije o razlozima hapšenja našeg državljanina, kao ni gde se on trenutno nalazi.
– Ono što smo uspeli da saznamo jeste da se sumnja na terorizam, odnosno da je Mihail povezan sa trenutnom situacijom u Francuskoj – dodaje Grbić.
Ipak, napominje naš sagovornik, u pitanju su „neosnovane sumnje“.
– Toga dana na tom graničnom prelazu uhapšeno je ukupno 50 potencijalnih terorista. Mihail nije umešan ni u kakve kriminalne, a kamoli terorističke aktivnosti – naglasio je Grbić.
Inače, Mihail Šiler je Srbin po majci Milki Knežević, dok mu je otac Nemac. Prema Grbićevim rečima, Šiler se 2000. godine odrekao nemačkog državljanstva i opredelio samo za srpsko.
– Mihail se bavi programiranjem. Ima IT firmu koja već dve godine posluje u Marakešu u Maroku – napominje Grbić. (Blic)