субота, 4 маја, 2024
vesti online

OTKAZI Kori traži 2.742 otpuštanja, Lončar ima drugu računicu

Većina srpskih ministara, posebno oni koji vode velike resore, izbegava da preuzme odgovornost za najavljene otkaze, saznaje „Blic“.

(+) Kliknite za uvećanje

Tako je, recimo, prema dokumentu u koji je „Blic“ ekskluzivno imao uvid, ministar zdravlja Zlatibor Lončar računao da će biti dovoljno da ove godine 884 ljudi u njegovom sektoru ode u penziju i da još 874 bude proglašeno za tehnološki višak.
Međutim, analize koje je radilo Ministarstvo državne uprave Kori Udovički pokazale su da u zdravstvu otkaze treba da dobije još 2.742 ljudi. Ipak, kako četvrtinu zaposlenih čine nezdravstveni radnici, tom sektoru nedostaju lekari pa je predviđeno i zapošljavanje 700 ljudi.

Gašić bez otkaza
Novog zapošljavanja, međutim, neće biti u sektoru Srđana Verbića. Ni on, osim penzionisanja 1.131 prosvetara i proglašenja 102 za tehnološki višak, nije video dodatni prostor za otpuštanja. A analize Ministarstva državne uprave kažu da bi iz prosvete do kraja 2015. trebalo da ode još 1.767 zaposlenih.
Bilo je i ministara koji su u startu prihvatili obavezu da otpuste višak u svom sektoru. Među njima su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je predvideo otkaz uz otpremninu za 770 ljudi, i ministar kulture Ivan Tasovac, koji je dao saglasnost za otpuštanje 102 zaposlena. Ima i onih sektora koji ovog puta neće smanjivati broj zaposlenih. Tako ministar odbrane Bratislav Gašić niti je predvideo, niti se od njega traži otpuštanje.
U kabinetu Kori Udovički za „Blic“ priznaju da pregovori o broju prekobrojnih u javnoj upravi traju.
– Vode se konsultacije u cilju usvajanja predloga zakona na sednici Vlade ove nedelje. Svakako će svi koji napuštaju javnu upravu dobiti adekvatnu otpremninu, za šta je već izdvojeno 5,5 milijardi dinara – objašnjavaju u kabinetu potpredsednice Vlade i ministarke državne uprave.(Blic)