петак, 3 маја, 2024
vesti online

Opozvana predsednica Brazila

Brazilija – Brazilski Senat izglasao je danas opoziv predsednice Dilme Rusef zbog odgovornosti za raspostranjenu korupciju i ekonomsko propadanje, koje je najveću zemlju Latinske Amerike dovelo do političkih previranja samo nekoliko meseci pre nego što će biti domaćin Letnjih olimpijskih igara, preneo je AP.

Pristalice Rusef su ovaj potez označili kao državni udar, zapretivši protestima i štrajkovima velkikih razmera, dok njeni neprijatelji insistiraju da je kršila zakon i da je opoziv jedino rešenje za prevazilaženje dubokih političkih, socijalnih i ekonomskih nevolja zemlje.

Rusef, optužena za nelegalno manipulisanje finansijama , da bi se uoči njenog reizbora 2014. sakrio rastući budžetski deficit, negira odgovornost i ističe da se radi o političkim manipulacijama njenih oponenata.

Dužnost šefa države preuzeće potpredsednik Mihael Temer. Ona je od 12.maja automatski suspendovana sa dužnosti, s obzirom da je donji dom glasao 367-137 prošlog meseca u korist opoziva. Senat ima 180 dana da sprovede postupak i odlučuje da li Rusef treba da se trajno ukloni sa funkcije.

„Da li je iko misli da ćemo u 2018. imati oporavak pod ovom vladom? Nemoguće“, rekao je Jose Sera, kandidat opozicione Socijaldemokratske partije u trci za predsednika 2010. godine.

„Opoziv je samo početak rekonstrukcije.“ Opozivom se završava 13 godina vladavine Radničke partije, koji je zaslužna za podizanje miliona ljudi iz velikog siromaštva, ali i za korupcionašku aferu kada su milijarde ukradene iz državne naftne kompanije Petrobras.

Rusef (68) je okrivljena za navodno naopak federalni budžet. Kritičari kažu da je koristila računovodstvene trikove za skrivanje deficita.

Prva žena predsednik Brazila, poznata je kao žrtva bivšeg diktatorskog režima, tvrdi da su i prethodni predsednici radili slične stvari bez posledica. Ankete pokazuju da većina Brazilaca podržava diskvalifikovanje Rusef, ali istovremeno izražavaju oprez kada je reč o onima koji bi zauzeli njeno mesto.

Predsednik „ima da plati za sve“, rekao je senator Telmario Mota de Oliveira, tvrdeći da ne bi trebalo sve probleme Brazila svaliti na opozvanu Rusef.

– (Danas)