четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Obradović zaključan u redakciji Vranjskih, štrajkuje glađu

Nakon što je u ponedeljak objavio prestanak izlaska štampanog i onlajn izdanja vlasnik i glavni urednik nedeljnika Novine Vranjske Vukašin Obradović, danas prepodne počeo je štrajk glađu u prostorijama redakcije.

Piše: V. Ristić – K. Živanović

Vranje 19. septembar 2017. 19:00
Obradović zaključan u redakciji Vranjskih, štrajkuje glađu
Foto: N1

On odbija svaku komunikaciju a isključen je i njegov mobilni i telefoni u redakciji.

„Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće“, naveo je Obradović u saopštenju sa imejl adrese Vranjskih. Obradović je naglasio da novinarstvo i Vranjske ne može da odvoji od ostatka svog života i da ne želi da se okrene na drugu stranu i tako zgazi po onome za šta se sve vreme borio, pokušavajući da pomeri granice slobode i demokratije u Vranju i Srbiji.

„Nisam, nažalost, imao mnogo uspeha u tome. Ni vi ni ja. I vreme je da se suočimo sa tom činjenicom. Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. Ne želim ni da izigravam heroja jer to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem. Ne tražim ničiju ni pomoć ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kada je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata“, rekao je Obradović.

Uprkos pokušajima da sa Obradovićem stupimo u kontakt on nije otvarao vrata redakcije. Nakratko se pojavio kada je ispred redakcije došao poznati vranjski advokat Dragan Nikolić da ga zamoli da prekine štrajk glađu.

– U redu, kratko je odgovorio kroz odškrinuta vrata Obradović, odbijajući da da izjavu kolegama iz okupljenih medija koji su se našli ispred redakcije lista.

Tokom popodneva u Vranje su stigli i predsednik NUNS-a Slaviša Lekić i sekretar Svetozar Raković, verovatno u nameri da ubede vlasnika Vranjskih da prekine štrajk glađu s obzirom da se ne nalazi u takvom zdravstvenom stanju da podnese „ovako veliki rizik“.

– Ugašen je svetionik koji je pune dvadeset tri godine osvetljavao medijsko nebo na jugu Srbije. Posle loše sudbine koja je zadesila OK Radio ovo je još jedan nemili događaj po javnost na jugu Srbije. Pamtiće se vreme jedne vlasti koja je umorila slobodno mišljenje, rekao je za Danas poverenik NUNS i član redakcije lista Radoman Irić.

Javnost u Vranju i dalje je u šoku i sa nevericom je primila vest o štrajku glađu vlasnika Vranjskih. Odbornik DS u Skupštini grada Perica Janković za Danas je ocenio da se radi o „hajci koju je teško preživeti, a da to nije radio ni režim Slobodana Miloševića u kojoj je ministar bio Aleksandar Vučić, aktuelni predsednik Srbije“.

– Sve ovo dobro govori o tome šta se sprema u Srbiji, a već se dešava u Vranju, naveo je Janković.

Nedeljnik Novine Vranjske je poslednjih meseci zbog otvorenog pisanja o lokalnoj vlasti koju predvodi koalicija oko SNS uz učešće socijalista bio pod stalnim političkim pritiskom, a usledila je i finansijska blokada od strane oglašivača i poslovnih partnera zbog čega je vlasnik lista objavio stečaj.