четвртак, 2 маја, 2024
EU-INTEGRACIJETehnologijaVesti

Novi izazov 6G tehnologija

You are currently viewing Novi izazov 6G tehnologija

Novi izazov 6G tehnologija

TEHNOLOGIJA

Finska i SAD potpisale dogovor o saradnji na 6G tehnologiji

KOMENTARI

Autor: Tanjug

05/06/2023-

14:40

Finska i SAD potpisale dogovor o saradnji na 6G tehnologiji

Finska i SAD potpisale dogovor o saradnji na 6G tehnologiji – Copyright profimedia

PODELI

 

VELIČINA TEKSTA

AaAa

Finska i SAD potpisale su Zajedničku izjavu o saradnji u naprednim bežičnim komunikacijama u Helsinkiju, koja je viđena kao odgovor “slobodnog sveta” na kinesku tehnologiju.

Nakon potpisivanja, finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto i američki državni sekretar Entoni Blinken naveli su da će uvođenje 6G biti transparentnije, prenosi Euractiv.

Saradnja Finske i SAD u naučnim istraživanjima, standardizaciji i razvoju tehnologije ima za cilj “stvaranje zajedničkog globalnog pristupa održivoj, konkurentnoj, bezbednoj, pouzdanoj tehnologiji i 6G tehnologijama koje su neutralne za dobavljače”, navodi se u zvaničnom saopštenju.

“Zajedno sa saveznicima i partnerima, SAD će mobilisati stotine milijardi dolara za finansiranje visokokvalitetne infrastrukture u zemljama u kojima je najpotrebnija”, rekao je Blinken.

U intervjuu za Helsingin Sanomat, Havisto je rekao da SAD i Finska žele da vide 6G sistem koji je “demokratski, transparentan i gde se poštuju ljudska prava”.

“Kina je važan trgovinski partner i za SAD i za Finsku, ali posebno nakon virusa korona bili smo svedoci negativnih strana zavisnosti”, naveo je Havisto.

U međuvremenu, Risto E.J. Pentila, izvršni direktor Nordic West Office-a, konsultantske kuće i istraživačkog centra za globalne poslove, govorio je za MTV3 o sporazumu, ističući njegov široki globalni efekat i dodavši da je 6G deo globalne strategije NATO-a i njegove vizije budućnosti.

“Prema njoj, slobodni svet i demokratije moraju da poseduju pouzdanu tehnologiju i pouzdanu 6G mrežu”, rekao je on, napominjući da takvu tehnologiju “mogu da isporuče Finci i Šveđani, što znači da ne bi bilo potrebe da se oslanjamo na kinesku tehnologiju”.

TEKST SE NASTAVLJA POSLE OGLASA

Pentil je dodao da je sve to deo velike globalne igre između SAD i Kine u kojoj će Finska i Švedska imati važnu ulogu.

VIŠE O…

6G MREŽA SAD FINSKA MOBILNA TELEFONIJA