четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

NOVE TVRDNJE Pentagon: Srbi su ubijeni pre našeg napada

Kontroverze oko smrti srpskih diplomata u Libiji se nastavljaju, a najnoviju je izazvao Pentagon, tvrdnjom da su naši državljani ubijeni pre američkog napada.

Jovica Stepić i Slađana  Stanković

Jovica Stepić i Slađana Stanković, Foto: Alo!

Kako javlja „Vašington post“, zvaničnici Pentagona veruju da su zaposlene u Ambasadi Srbije u Tripoliju Slađanu Stanković i Jovicu Stepić „otele lokalne kriminalne grupe, koje su i ih ubile“, a n Islamska država, te da su potom pokušali da se izvuku za njihovu smrt.

Dokaz da se radi o kriminalnoj grupi je i podsećanje na to da su, kako su prvobitno saopštile srpske vlasti, tražili otkup za otete.

Citirajući anonimnog vojnog zvaničnika, list navodi da oni koji su stigli prvi na mesto bombardovanja ne bi li povređene prevezli u bolnicu „nisu izvestili da su na licu mesta zatekli ranjene ili mrtve civile“.

Drugi dokaz je to što se na fotografijama tela ubijenih Srba „ne može videti da su one napravljene na mestu bombardovanja“, te da se „ne može zaključiti da su uopšte stradali od ovakve vrste napada“.

„Stanje posmrtnih ostataka nije konzistentno sa pogibijom u vazdušnom udaru ove jačine i intenziteta“, naveo je zvaničnik.

Američki zvaničnici, štaviše, veruju da su srpske diplomate već bile ubijene, te da su njihova tela čak možda i bila čak u Tripoliju kada se napad dogodio.

„Vašington post“ dodaje da su se tog dana u javnosti pojavile fotografije dva mrtvačka sanduka s telima srpskih diplomata, uz navode da su dopremljena do Tripolija.

„Vašington post“ prenosi i izjavu predstavnice srpske ambasade u Vašingtonu Ivane Mangov, koja je navela da su okolnosti pod kojima se dogodila pogibija srpskih diplomata u Libiji veoma osetljive i da je istraga o tome u toku. (ALO)