петак, 14 јуна, 2024
vesti online

NOVA PRAVILA Izvršitelji će nam blokirati i štednju kako bi naplatili dug

Od 1. oktobra privatnim izvršiteljima biće dostupni podaci o svim računima građana u bankama, a novac će moći da blokiraju i ako je u pitanju oročena štednja.

Bračni par Plaćanje računa Računi Troškovi Komunalije Struja

Izvršiteljima će biti dostupni svi računi, Foto: Shutterstock

Zakonom o platnim uslugama, koji će početi da se primenjuje sutra, predviđeno je, naime, postojanje jedinstvenog registra računa fizičkih i pravnih lica.

Zahvaljujući ovakvoj bazi, ukupno 209 izvršitelja u Srbiji lakše će naplaćivati dugovanja građana za komunalije jer će od centralne banke dobijati podatke o svim računima građana u bankama u Srbiji. Ove informacije koristiće kod naplate dugovanja za struju, vodu, grejanje, telefon, kablovsku televiziju, ali i u slučaju dugovanja po osnovu alimentacije i zaostalih zarada.

– Izvršitelji će sada moći od NBS da pismenim dopisom traže podatke o brojevima deviznih ili dinarskih tekućih i štednih računa. Ukoliko dužnik ima otvorene račune u bankama, izvršitelj će doneti zaključak o prinudnoj naplati i poslati ga banci. Banka će potom morati da blokira određen novac i da ga prenese na račun izvršitelja ili poverioca. Nakon namirenja glavnog duga, kamate i troškova postupka, izvršitelj će moći da naplati i svoju nagradu – precizirala je za „Blic“ Svetlana Manić, zamenica predsednika Komore izvršitelja.

Manić kaže da će izvršitelji moći da naplate i sa štednog računa građana na kojem je novac oročen. Banka će u tom slučaju blokirati određena sredstva, a novac će biti skinut s računa u momentu kad istekne oročenje. Šta su u NBS rekli o ovakvom načinu naplate, pročitajte na Blic.rs