петак, 26 априла, 2024
vesti online

NETANJAHU: Podmetnuti požar u crkvi predstavlja napad na sve nas

Premijer Netanjahu je obećao da će uhvatiti i kazniti počinioce zločina koji se desio u četvrtak rano ujutru, pri čemu je napadnuta katolička Crkva koja se nalazi u Galileji.

Premijer Benjamin Netanjahu je razgovarao sa načelnikom Opštih poslova bezbednosti Joramom Koenom u četvrtak i pozvao ga da sprovede potpunu i brzu istragu o podmetanju požara u crkvi.

„Ovaj nečuveni napad podmetanjem požara u crkvi napad je na sve nas,“ rekao je on. „Sloboda veroisposvesti je jedna od naših osnovnih vrednosti i garantovana je u skladu sa zakonom. Dovešćemo pred lice pravde one koji su odgovorni za ovaj zločin. Mržnja i netrpeljivost nemaju mesta u našem društvu.“

Zamenik ministra inostranih poslova Cipi Hotoveli izdala je saopštenje u kojem „najoštrije osuđuje ovo delo. Država Izrael štiti slobodu bogosluženja svih vera i u potpunosti odbacuje sve pokušaje koji to nastoje da ugroze.“

Nemački ambasador Andreas Mihaelis, koji je posetio mesto incidenta, navodi u saopštenju da je šokiran napadom.

„Oštro osuđujem napad i bilo koju vrstu nasilja nad predstavnicima verskih institucija ili nad samim institucijama. Neophodno je da se osigura da će ove institucije biti zaštićene u Izraelu, kao i u Nemačkoj i Evropi. Ne sme se dozvoliti da se ovakvi incidenti ponavljaju.“

Britanski ambasador Metju Guld izdao je saopštenje rekavši da je „ovo gnusan čin nepoštovanja jednog od najsvetijih hrišćanskih mesta. Britanska vlada pozdravlja odlučnost izraelskih vlasti da odgovorne za napad izvede pred lice pravde.“

Vatra je progutala deo crkve na obali Galilejskog jezera na severu Izraela u četvrtak, a policija sumnja da je požar podmetnut, rekao je portparol policije.

Crkva, u kojoj hrišćani smatraju da je Isus izveo čudo umnožavanja hleba i ribe, leži na obalama Galilejskog jezera i tradicionalno je mesto hodočašća u Svetu zemlju.

Portparol policije Miki Rozenfeld rekao je da su na crkvi pronađeni grafiti na hebrejskom koji osuđuju obožavanje idola, što je navelo policiju i vatrogasnu službu da posumnjaju da je požar namerno podmetnut. Portparol policije je izjavio da je u četvrtak popodne privedeno 16 maloletnika na ispitivanje zbog mogućeg učestvovanja u podmetanju požara. Kasnije su pušteni bez optužbi.

„Vatrogasci su došli na lice mesta oko 3:30 ujutru i vatra je ugašena, ali je u crkvi nastala ogromna šteta iznutra i spolja, te su pronađeni grafiti na hebrejskom, što je dovelo do sumnje da je požar namerno izazvan,“ rekao je Rozenfeld.

U svetlu napada u četvrtak, brojne grupe hrišćanskih hodočasnika razmatraju mogućnost otkazivanja planiranih dolazaka u Izrael, rekao je viši savetnik Katoličke crkve.

(JPost) (isra-news)