субота, 4 маја, 2024
vesti online

NETANJAHU: Naši neprijatelji treba da znaju da ne mogu da nas slome

Državna ceremonija odvijala se na jerusalimskoj Gori Hercl u znak sećanja na poginule izraelske vojnike

ShowImage

Premijer Benjamin Netanjahu je govorio na ceremoniji Dana sećanja na pale borce na jerusalimskoj Gori Hercl vojnom groblju u sredu, te je rekao da se proslava Dana nezavisnosti Izraela u sredu uveče održava zahvaljujući izraelskim vojnicima koji su žrtvovali svoje živote.

Netanjahu je rekao da je tuga zbog gubitka voljene osobe u ratu neuporediva, ispričavši svoju priču o tome kako je čuo o smrti svog brata Jonija dok je bio student u Bostonu 1976. godine. Netanjahu je rekao da je on morao da kaže svojim roditeljima za njegovu smrt, a da mu je to bilo kao da mu je brat dvaput umro.

„Svako ko čuje takvu lošu vest, pamti to celog svog života, baš kao i ja. Kako možeš da ostaneš bez svog deteta? Kako možeš da ostaneš bez svog brata?“ pitao je Netanjahu. „Sve dok dišem, pamtiću jecaje svoje majke i oca,“ rekao je on.

„Oni koji su prošli kroz ovo znaju da nijedan trenutak ne može da se meri sa šokom, boli i patnjom… rane nikada istinski ne zacele,“ rekao je on.

Netanjahu je rekao da misli na ovu bol i šta znači izgubiti člana porodice svaki put kad donese odluku o slanju vojnika u rat.

On je, međutim, dodao da ponekad nema izbora, te da se vojnici moraju boriti da obezbede dalje postojanje Izraela. „Samo ovakva odlučnost može da spreči sledeći rat i da donese pobedu,“ rekao je on, dodajući da ovo znanje simbolizuje promenu kroz koju je jevrejski narod prošao prilikom osnivanja Izraela.

„Naši neprijatelji moraju da znaju da nas neće slomiti, te da ćemo uprkos boli nastaviti da branimo svoju zemlju. Ostaćemo ovde gde smo sada,“ rekao je on.

Ceremonija na Gori Hercl započela je nakon dvominutne sirene pomena koja se oglasila širom zemlje.

Saobraćaj i pešaci su se zaustavili tokom sviranja sirene u 11 časova ujutru, kako bi odali poštovanje za 23,320 izraelskih vojnika i civilnih žrtava rata i terorizma.

Izrael se seá i 116 nedavno palih vojnika i civila koji su izgubili živote tokom prošle godine, uključujući 67 vojnika i civila koji su ubijeni tokom Operacije Zaštitna ivica prošlog leta.

Netanjahu, zajedno sa IDF-ovim načelnikom štaba poručnikom generalom Gadijem Ajzenkotom i predsednikom Reuvenom Rivlinom, takođe je prisustvovao ceremoniji na Gori Hercl u 13 časova, kako bi se odala počast izraelskim žrtvama terorizma.

U sredu uveče nakon zalaska sunca, Izrael će svečani Dan sećanja zameniti svečanostima obeležavanja Dana nezavisnosti.

(JPost)  (isra-news)