недеља, 28 априла, 2024
vesti online

Нетанијаху: Желимо мир, али ћемо се бранити од Ирана

„Иран користи сиријску територију како би напао Израел ради свог циља – уништења Израела”, истакао је израелски премијер
недеља, 11.02.2018. у 09:24

Бењамин Нетанијаху (Фото Бета)

ЈЕРУСАЛИМ – Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је да Израел жели мир, али да ће наставити да се брани од Ирана.

Јуче је израелски војни авион оборен противавионском ватром при повратку из бомбашког напада на иранске положаје у Сирији, у најозбиљнијем сукобу до сада између Израела и снага које подржава Иран, а које су базиране преко границе.

Нетанијаху је рекао да је разговарао с руским председником Владимиром Путином коме је, како је навео, поновио да је обавеза и право Израела да се брани од напада са сиријске територије, преноси Ројтерс.

„Договорили смо се да се координација између наших војски настави”, рекао је Нетанијаху.

Он је, како је навео, разговарао и са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном.

„Израел жели мир, али ћемо наставити да се снажно бранимо од било ког напада на нас или било каквог покушаја Ирана да нам се супротстави у Сирији”, поручио је израелски премијер.

Он је истакао да „Иран користи сиријску територију како би напао Израел ради свог циља – уништења Израела”.

„Израел сматра Иран и његовог сиријског домаћина одговорним за данашњу агресију. Наставићемо да чинимо шта год је потребно како бисмо заштитили свој суверенитет и безбедност”, закључио је Нетанијаху.

Израелска војска је јуче саопштила да је оборила ирански дрон након што је та беспилотна летелица ушла у израелски ваздушни простор, и да је уништила ирански објекат у Сирији са којег је дрон лансиран.

У саопштењу израелске војске је наведено и да су се израелски авиони суочили с јаком противвазудушном одбраном из Сирије, која је принудила израелске пилоте да напусте авион Ф-16, који се срушио на северу Израела.

Израел је потом саопштио да је погодио 12 иранских и сиријских мета у Сирији, укључујући сиријске системе ваздушне одбране.

Портпарол израелске војске Џонатан Конрикус рекао је да је Иран одговоран за ово „тешко кршење израелског суверенитета”, а војска је саопштила да „прати развој догађаја и у потпуности је спремна за даље акције”.

Израелски авион Ф-16, који се данас срушио на северу Израела, погодила је сиријска противавионска ракета, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименованог израелског званичника.

У међувремену, Израел је позвао Савет безбедности Уједињених нација да осуди Иран због слања дрона на израелску територију.

„Сва наша упозорења у вези са Ираном показала су се као исправна. Нећемо толерисати никакво кршење нашег суверенитета”, изјавио је амбасадор Израела у УН Дени Данон, преноси АП.

Данон је позвао Савет безбедности да осуди поступак Ирана и „одмах оконча иранске провокације”.

Истовремено, портпарол Пентагона саопштио је да САД у потпуности подржавају право Израела да се брани од претњи, док је Русија позвала све умешане стране на уздржаност. (Танјуг),(POLITIKA)