Nemačka će najverovatnije odbiti oko 75.000 zahteva za azil migranata iz severoistočne Evrope, u nameri da ubrza proces ekstradicije za one čije zemlje porekla smatra sigurnima, kako bi se usmerila na izbeglice iz Sirije i Iraka.

List „Špigel“, objavio je danas da je najmanje 10.000 stranaca deportovano iz Nemačke od početka godine, od kojih je većina sa Zapadnog Balkana, uglavnom iz Srbije i Makedonije, što je približan broj kao cele 2014. godine.

Nemačka ove godine očekuje priliv oko 800.000 izbeglica i migranata, što je četvrorostruko više nego 2014. godine, navodi Rojters.

Direktor Federalne agencije za migracije i izbeglice, Manfred Šmit, rekao je za „Špigel“ da će vlasti do kraja godine doneti odluku o najmanje 75.000 zahteva za azil, koje su podneli migranti sa Zapadnog Balkana i da će većina njih biti odbijena.

Kako se očekuje, koalicija kancelarke Angele Merkel, trebalo bi sutra da usvoji niz mera, uključujući i one koje podrazumevaju ubrzavanje procedure za dodelu azila.

Na agendi se nalazi i proširenje liste zemalja koje se smatraju sigurnima, što znači ukidanje prava za azil njihovim građanima, na koju će najverovatnije biti dodate Albanija, Kosovo i Crna Gora, navodi britanska agencija.

Među zemljama koje se već nalaze na listi sigurnih su Srbija, Makedonija i BiH.