субота, 27 априла, 2024
vesti online

НАТО базу градиће на Сињавини

Министарство одбране Црне Горе планину на североистоку земље означило као терен за нови стрељачки полигон и уништавање вишка муниције
Аутор: Новица Ђурићпетак, 13.07.2018. у 22:00

Липовска долина – Сињавина (Фото Н. Ђурић)

Од нашег дописника
Подгорица – Ко не зна како доћи до најлепше црногорске планине Сињавине и њених бројних катуна, а пре свега чувеног Савиног језера, стићи ће до ње само ако буде знао шта да пита. Не кога, већ шта!

Кажу да су питајући стизали и до Москве и Цариграда, зашто не и до Сињавине?

Ако било ког мештанина из Липовске долине, чија се лепота не да речима дочарати, упитате како стићи до Сињавине и Савиног језера, рећи ће вам:

„До њих ћете стићи ако будете ишли Савиним трагом, његовим белегама…”

Ево нас на том трагу након што је Министарство одбране Црне Горе саопштило да ће на овој планини, покрај Савиног језера, јединог изворишта Сињавине, саградити полигон за гађање, уништавање вишка наоружања и једну врсту НАТО базе.

По трагу, како кажу мештани Липовске долине, до Сињавине се може преко Вратла и села Војковиће, надомак Колашина. Треба савладати велику висораван, све до Лучке горе, предграђе планине. Крећете се уз Савину страну, Савино ждријело, Савиним луком до Савиних стопа у камен утиснутих, Савиног штапа надомак врела које је потекло захваљујући управо Светом Сави.

Савино врело, то јединствено извориште питке воде и „веље појилиште” за десетине катуна – Коврчки, Потрк, Бојића – укроћено је каменом браном и у њему и око њега станују јединствене биљне и животињске врсте. (POLITIKA)