субота, 4 маја, 2024
vesti online

NAPETO U LOZANI Pregovori o nuklearnom programu Irana u „teškoj fazi“

Pregovori Teherana i šest velikih sila o iranskom nuklearnom programu nalaze se u „teškoj fazi“, izjavili su sinoć u Lozani šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i zapadne diplomate četiri dana pre isteka roka za postizanje okvirnog sporazuma.

Unutrašnjost jedne od iranskih nuklearnih centrala

Iran i grupa 5+1 (stalne članice Saveta bezbednosti UN – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, plus Nemačka) pokušavaju da do 31. marta postignu okvirni sporazum, a do 30. juna i konačni dogovor.

 

Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su večeras Iran da donesu „neophodne odluke“ kako bi se rešili preostali problemi za postizanje dogovora.

 

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus koji se sutra pridružuje pregovorima u Lozani, ocenio je da je sporazum „moguć“ ali da teheranske vlasti „moraju da ulože dodatne napore“.

 

Ruska strana je saopštila da je moguće da u nedelju u Lozanu dođu i ostali šefovi diplomatija grupe 5+1. U nedelju se očekuje i dolazak visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

 

„Pregovori su teški i postoji još nesuglasica. Pokušavamo da rešimo probleme“, rekao je Zarif ali je dodao da je na zapadnim silama donošenje „neophodnih odluka“.

 

„Napredujemo ali su pregovori složeni i teški. Druga strana treba da bira između pritiska i političkog dogovora“, rekao je iranski ministar.

 

„Svi smo željni dogovora. To nije igra. Ne želimo nejasan sporazum koji bi propao čim bismo okrenuli leđa“ , izjavio je neimenovi zapadni diplomata i dodao da su neophodne precizne postavke dogovora za rešavanje ključnih pitanja kao što su obogaćivanje uranijuma i ukidanje sankcija Iranu.

 

SAD razmatraju da dopuste Teheranu da pokrene stotine centrifuga u nekada tajnom, utvrđenom podzemnom bunkeru, u zamenu za ograničenja koja se tiču rada, istraživanja i razvoja centrifuga na drugim mestima.
Iranu bi bilo dopušteno da pokrene centrifuge u postrojenju Fordo, ali ne i rad koji bi mogao da vodi razvoju atomske bombe i ovo mesto bilo bi predmet inspekcija, rekli su zapadni zvaničnici upoznati sa pregovorima koji su u toku.

Džon Keri

Zauzvrat, od Irana se traži da smanji broj centrifuga u postrojenju Natanc i prihvati druga ograničenja vezana za svoj nuklearni program.
Centrifuge u Fordu koristiće elemente poput cinka, ksenona i germanijuma za izdvajanje izotopa koji se koriste u medicini, industriji i nauci. Broj centrifuga neće biti dovoljan da se proizvede količina uranijuma, koja bi mogla da bude potrebna za izradu atomskog oružja u roku od godinu dana, što je minimalni rok koji Vašington i partneri zahtevaju.
Kompromis o Fordu samo jedna od nekoliko opcija o kojima se razgovara.
Šef britanske diplomatije Filip Hamond pridružiće se razgovorima o iranskom nuklearnom programu u Švajcarskoj ovog vikenda, saopštio je danas njegov portparol.
Hamond, koji se nalazi u poseti SAD, izjavio je da je sporazum „ostvariv“, ali je pozvao Iran da donese „teške odluke“.

Loran Fabijus

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus, koji je protiv „mekanog sporazuma“, kojim bi Iranu bila ostavljena mogućnost da ipak dođe do nuklearnog oružja, pridružiće se razgovorima u subotu.
Nakon 18 meseci intenzivnih pregovora, nova runda ima za cilj postizanje okvirnog sporazuma pre isteka roka 31. marta, dok je jun rok za konačni sporazum.
Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.  (Blic)