четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

NAPAD TALIBANA Osam mrtvih, 400 ranjenih u eksploziji u Kabulu

Najmanje osam osoba je poginulo, a 400 ranjeno u eksploziji u centru Kabula, glavnog grada Avganistana, saopštili su danas zvaničnici.

Osam mrtvih, 400 ranjenih u eksploziji u Kabulu

U pitanju je eksplozija bombe, postavljena u kamionu, koja je nešto pre zore odjeknula u blizini zgrade Ministarstva odbrane.
Šef policije Abdul Rahman Rahimi je izjavio da su sve žrtve civili, među kojima ima i žena i dece. Rahimi je rekao da su od eksplozije popucala stakla na obližnjim kućama i objektima, kao i da meta napada zasad nije poznata.

Prema navodima portparola Ministarstva zdravlja, povređeno je oko 400 ljudi, prenele su agencije. Iz kabulske bolnice Ibnisina je ranije saopšteno da među ranjenima ima 15 dece i 20 žena.
Avganistanska policija ne dozvoljava kamionima da ulaze u Kabul tokom dana, već samo u period od 21 sata do pet ujutru. Od siline eksplozije ostao je krater dubok 10 metara, a oštećena su i vozila koja su bila parkirana na 100 metara od napada, naveo je Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca.
Strahuje se da će broj žrtva biti i veći, pošto su se neke zgrade urušile.
Napad se dogodio u vreme kada Ujedinjene nacije upozoravaju da sve veći broj žena i dece strada u borbi avganistanske vlade protiv talibana i drugih pobunjenika.
Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio u jeku talibanske letnje ofanzive. Talibanski ekstremisti ubili su u četvrtak devetoro ljudi u više napada na jugu i istoku Avganistana.
Francuska agencija AFP navodi da su to bili prvi veći napadi talibana od prošlonedeljne zvanične objave smrti njihovog lidera Mule Omara. (blic)