субота, 18 маја, 2024
vesti online

Najmasovniji antiislamski skup u Drezdenu: Moja domovina će ostati Nemačka!

DREZDEN – Najmanje 25.000 demonstranata, najviše do sada, izašlo je danas na ulice Drezdena, održavši antiislamistički protest zbog terorističkih napada u Parizu, uprkos pozivu nekih visokih nemačkih zvaničnika da ostanu kod kuće.

nemacka zastava 650x396 Najmasovniji antiislamski skup u Drezdenu: Moja domovina će ostati Nemačka!

Skup je pratio kontramiting, na kojem se okupilo oko 100.000 ljudi.

Ministar pravde Hajko Mas, poručio je građanima da ne učestvuju u protestu antiislamističkog pokreta Evropske patriote protiv islamizacije Zapada (Pegida), dok je nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da će učestvovati u protestu muslimanskih organizacija u Berlinu.

Merkelova je danas poručila i da je „islam deo Nemačke“, a ona „kancelarka svih Nemaca“.

Mas je jedan od nekoliko vodećih političara, koji su se usprotivili maršu Pegide, poručivši da taj pokret nema pravo da zloupotrebljava ubistva koja su džihadisti izvršili na redakciju lista „Šarli Ebdo“ i jevrejsku prodavnicu u Parizu.

Marš u Drezdenu ipak je održan, a učesnici su nosili transparente kojima su izrazili solidarnost sa žrtvama u Francuskoj i nemačke zastave, preneo je BBC.

Na protestu su se mogli videti i natpisi „Izborimo se s islamizacijom, zaustavimo odmah priliv stranaca!“ ili „Stop multikulturalizmu. Moja domovina će ostati Nemačka!“. (Pravda)