среда, 1 маја, 2024
IstaknutoTehnologijaVestiZdravlje

NAJČITANIJE VESTI

NAJČITANIJE VESTI – SVET

Učenici desničari, koji salutiraju kao nacisti, isterali profesore iz grada

Ukrajinci dronovima napali poslovni centar Moskve

Ukrajinci dronovima napali poslovni centar Moskve

„Rat se vraća u Rusiju“, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nakon što je Kijev pokrenuo niz vazdušnih napada na ciljeve u Rusiji, uglavnom dronovima, a na meti se našao i glavni grad Rusije – Moskva. Imajući u vidu da je Ukrajina pojačala napade na rusku teritoriju u poslednjih nekoliko nedelja, izvesno je da postoje velike rupe u odbrani Kremlja, kao i da situacija postaje sve teža za ruskog predsednika Vladimira Putina. Uz to, Ukrajina je po prvi put predstavila moćne pomorske dronove koji će se koristiti za napade sa Crnog mora, što znači da se širenje ratnih dejstava tek sledi.

Ukrajina je nedavno dronovima uspela da prodre u samo srce Rusije, u napadu bespilotnim letelicama, za koje ruske vlasti kažu da su oštetile dve poslovne zgrade nekoliko kilometara od Kremlja i kompleks za uzgoj svinja na granici Ukrajine i Rusije.

Foto: Tanjug/AP

Napadi, koje Ukrajina nije priznala u skladu sa svojom bezbednosnom politikom, odražavaju obrazac češćih i dubljih prekograničnih udara koje je kijevska vlada pokrenula od početka kontraofanzive protiv ruskih snaga u junu. Prvi i najdramatičniji udari, dogodili su se u maju na sam Kremlj, sedište moći u Moskvi.

„Rat se vraća u Rusiju“

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da se rat „postepeno vraća“ u Rusiju, nekoliko sati nakon što je Kremlj optužio Kijev da gađa Moskvu dronovima, što je poslednji u nizu napada. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su u nedelju oborena tri ukrajinska drona, ali da je pogođen poslovni i šoping centar na zapadu prestonice. Oštećeni su peti i šesti sprat zgrade od 50 spratova.

 

Na video snimcima koji su se pojavili u ruskim medijima se mogu videti krhotine, kao i hitne službe na licu mesta.

„Ukrajina je sve jača, a rat se postepeno vraća na teritoriju Rusije, u njene simbolične centre i vojne baze. Ovo je neizbežno, prirodno i apsolutno pravedno“, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju.

Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ihnat rekao je da su najnoviji napadi dronom na Moskvu imali za cilj da utiču na Ruse koji su, otkako je Ukrajina napadnuta u februaru 2022. godine, smatrali da je rat daleko od njih.

Foto:profimedia.rs

„U Rusiji uvek nešto leti, kao i u Moskvi. Sada rat pogađa one koji nisu bili zabrinuti. Bez obzira na to kako bi ruske vlasti želele da zažmure na ovo govoreći da su sve presrele… nešto je pogođeno“, rekao je portparol Jurij Ihnat na ukrajinskoj televiziji.

Ukrajinska vojska sve više koristi bespilotne letelice, a više nije u pitanju samo izviđanje.

Ukrajinski ministar Mihail Fedorov, čije Ministarstvo za digitalnu transformaciju nadgleda plan nabavke „vojske dronova“, rekao je da će uslediti još udara bespilotnih letelica dok Kijev pojačava letnju kontraofanzivu sa ciljem da potisne ruske trupe sa ukrajinske teritorije.

Foto: Tanjug/AP

Još jedan napad na Moskvu

Moskva je bila na meti i ranije prošle nedelje. Ukrajina je preuzela odgovornost za napad u ponedeljak koji je pogodio dve nestambene zgrade, uključujući i jednu u blizini sedišta Ministarstva odbrane. Rusija je taj incident nazvala „terorističkim napadom“, iako su vojne akcije Kremlja u Ukrajini redovno izazivale civilne žrtve.

Iako u napadima u Moskvi navodno nisu zabeleženi smrtni slučajevi, oni su uznemirili stanovnike ruske prestonice.

Jedan svedok napada objasnio je kako je izgledao incident.

Foto: Tanjug/AP

„Moji prijatelji i ja smo iznajmili stan da dođemo ovde i opustimo se, i u nekom trenutku smo čuli eksploziju – bilo je kao talas, svi su skočili. Bilo je puno dima i ništa se nije moglo videti. Odozgo se mogla videti vatra“, naveo je on za Rojters.

Ukrajinske bespilotne letelice su u nedelju gađale i poluostrvo Krim koje je okupirala Rusija.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je presrelo 25 bespilotnih letelica iznad teritorije koju je Moskva ilegalno anektirala od Ukrajine 2014. godine, oboreći 16 od njih sistemima protivvazdušne odbrane.

Foto: Tanjug/AP

Ostalih devet se srušilo u Crno more nakon što su njihove signale ometala oprema za elektronsko ratovanje, navodi ministarstvo.

Takođe, Rusija je prošlog petka saopštila da je oborila ukrajinski projektil iznad grada Taganrog na jugu Rusije. Ukrajina nije komentarisala napad, ali način na koji je izveden ukazuje na to da Kijev stoji iza napada.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ukrajinsko tajno oružje – moćni morski dronovi

Uz sve češće napade dronovima, Ukrajina je sada po prvi put javno predstavila svoj novi pomorski dron jer nastoji da ograniči operacije ruske flote u Crnom moru. CNN je dobio ekskluzivni uvid u novi pomorski dron, koji je dizajniran za napad na brodove ruske Crnomorske flote. Pakuje stotine kilograma eksploziva i može da pogodi prilično udaljene mete.

 

Ovaj ukrajinski dron se daljinski kontroliše i takođe može da se koristi za izviđačke i posmatračke misije, između ostalog, navodi se u izveštaju. Pilot drona kodnog imena „Ajkula“ rekao je za CNN da je dron jednostavan za rukovanje i da je uspeo da spreči kretanje ruske mornarice.

Programer dronova rekao je za CNN da je ruska odbrana bila neefikasna protiv dronova jer su njeni brodovi dizajnirani da gađaju druge brodove, a ne manje ciljeve.

 

„Oni su brži od bilo čega drugog u Crnom moru. Ruska oprema je iz 20. veka, a naša iz 21.“, rekao je programer. Mogućnosti drona su takođe istaknute u napadu na Kerčki most na Krimu.

Most dugačak otprilike oko 20 km je ključni put snabdevanja između Rusije i Krima, oblasti koju je Rusija anektirala 2014. Ukrajina je koristila dva podvodna drona da napadne most, ostavivši ga teško oštećenim.

Ukrajina je odbila da kaže koliko je novih dronova proizvela ili koliko namerava da proizvede.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu