JOŠ se ne zna da li će Srbija smeti da uvede posebnu taksu na uvozno mleko ili će Vlada pokušati da pomogne farmerima na drugi način. Ministar poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković je u petak izjavila da se, ukoliko iz Brisela ne stigle “zeleno svetlo”, kao rezervna varijanta razmatra interventni otkup mleka od poljoprivrednika.

Trenutni jeftin uvoz doveo je do viška domaćeg mleka, otežanog plasmana mlečnih proizvoda, kao i pada otkupnih cena i količina od seljaka. Snežana Bogosavljević Bošković je podsetila da je glavni krivac za ovaj problem na tržištu mlečnih proizvoda, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, po kojem se Srbija obavezala da 2014. godine dopusti stoprocentni uvoz mleka.

– Sporazum je potpisan tako da ne ostavlja mnogo mogućnosti, ali mi koristimo i te minimalne mogućnosti za pregovore – rekla je Bogosavljević Bošković. – Tom prilikom su sa nedovoljno pažnje i nedovoljno odgovorno prihvaćeni rokovi za liberalizaciju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Oni koji su potpisali taj sporazum, nisu dovoljno pažljivo procenili kada će srpski seljak biti spreman da uđe u tržišnu utakmicu. Srbija će učini sve da zaštiti mlekarski sektor. Ovih dana zaseda Radna grupa koja razmatra sve modele i mogućnosti, a to podrazumeva i razgovor sa Briselom. Nećemo raditi protiv EU, ali ćemo učiniti sve da pomognemo poljoprivrednicima.

Sanja Bugarski, farmer i predsednik Centralne asocijacije proizvođača mleka, smatra da prelevmani koje su vlasti najavile jesu dobrodošla mera, ali da oni neće postići pravi efekat ako ih ne budu pratile mere državne podrške ukrupnjavanju domaćih farmi muznih goveda.

– Ove mere mogu da postignu veoma dobar efekat, i da nas zaštite, a takođe i omoguće da se ponovo stabilizuje situacija sa količinama mleka koje se otkupljuju – ističe Bugarski. – Do sada smo, nažalost, upravo sa viškom mleka iz uvoza, dovedeni u situaciju da otkupljivači mogu da biraju koje mleko će uzeti, i od koga…

Prelevmane bi, dodaje Bugarski, morale da prate i druge mere podrške farmerima, kako bi uspeli da male farme, sa nekoliko goveda, povećaju broj grla, i tako, u doglednom periodu, postanu znatno konkurentnije.
MERE SAMO KOZMETIČKE

BUNIMO se još od avgusta prošle godine zbog ove neizdržive situacije, u kojoj nam je, uz sve veće zahteve za kvalitet, stiglo i ukidanje premija, a i smanjenje cene mleka za 2,5 dinara, ali, mere koje je nadležno ministarstvo preduzuimalo bile su, u najmanju ruku, kozmetičke – ogorčena je Bugarski. – Mogu se porediti sa tim da vam, kada vam se kuća ruši, neko kao pomoć ponudi brisanje prašine. Nadam se da će se stvari promeniti, i da će stočarima, ako ništa drugo, biti olakšan pristup fondovima EU. Zasada, njima mogu, uz izuzetno komplikovanu proceduru, da pristupe samo oni stočari koji imaju više od 20 grla, a takvih je kod nas veoma malo