среда, 1 маја, 2024
vesti online

Mišković: Ako se za ovakve stvari odgovara, svi privrednici u Srbiji treba da budu u zatvoru

Beograd – Pravni tim optuženog Miroslava Miškovića, vlasnika „Delta Holdinga“, narednih dana će njegov slučaj izneti pred Vašingtonsku arbitražu koja se bavi rešavanjem investicionih sporova, saopštio je juče u Specijalnom sudu vlasnik kompanije Delta.

Iznoseći odbranu, Miroslav Mišković je negirao krivicu za zloupotrebe u putarskim preduzećima i optužnicu okarakterisao kao „fiktivnu i veoma nekorektnu“.

– Obavestili smo Vladu Srbije da, nažalost, idemo na Vašingtonsku arbitražu. Ali ćemo još sledeće nedelje sačekati našu vladu i pravosuđe da se sporna pitanja reše u zemlji, a ne da ovakve slučajeve rešava međunarodna zajednica – naveo je Mišković.

Mišković, koji je bio finansijski investitor putarskih preduzeća, optužen je da je iz njih izvlačio novac i protivpravno prisvojio 16 miliona evra, kao i da je utajio porez od oko 14 miliona evra.

– Ja razumem da u policiji i tužilaštvu imaju male plate i da kad oni vide ovde da je Miroslav Mišković zaradio 16 ili 25 miliona evra, da ne mogu da veruju, ali nisam ja kriv za njihove male plate, niti sam ja te pare zaradio. To je kompanijska zarada – rekao je Mišković i dodao da ne može biti kazne bez krivičnog dela.

Govoreći o delu optužnice koja ga tereti za utaju poreza, Mišković je istakao da su eminentne revizorske kuće utvrdile da tog poreza nema i da ima ista mišljenja i profesora sa Pravnog fakulteta, iz Privrednog savetnika, ali i da će istu tvrdnju potvrditi i bivši direktor Poreske uprave Ivan Simić.

Mišković je istakao da tužilaštvo ne razume razliku između strateškog i finansijskog investiranja. Prema njegovim rečima, cilj kod finansijskog investiranja je kupovina akcija kako bi se zaradilo na njihovoj prodaji i to je ono što je on radio u putarskim preduzećima. Kako je dodao, on nikada tim preduzećima nije upravljao.

– Da sam ja kupio akcije Koka-kole, ja bih dobio ili izgubio, ali ne bih odgovarao. Ako se za ovakve stvari odgovara, svi privrednici u Srbiji treba da budu u zatvoru – rekao je Mišković.

Objedinjeno suđenje vlasniku „Delta Holdinga“ Miroslavu Miškoviću i još 14 okrivljenih za oštećenja putarskih preduzeća i kruševačke fabrike maziva FAM počelo je u februaru od početka.

Na optuženičkoj klupi nalaze se Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Sina ubacio u posao kako bi ga zadržao u Srbiji

Pored Miroslava Miškovića na optuženičkoj klupi je i njegov sin Marko. Vlasnik kompanije Delta je naveo da je sina ubacio u posao kako bi ga sprečio da napusti Srbiju. „Hteo sam po svaku cenu da ga zadržim u zemlji. Želeo sam da preko finansijskog investiranja zavoli posao. Vi ste ovim ubili Marka. On je u većoj krizi nego ja“, rekao je Miroslav Mišković.  (Danas)