субота, 27 априла, 2024
vesti online

Marko Bastić

Predsednik opštine Stari grad i kandidat grupe građana govori za Danas

Marko Bastać: Ne možete da ne viknete „šta radite, bre“

* Od toga kakvi će biti rezultati zavise svi eventualni dalji razgovori

Umesto da obavlja svoj posao, a to je objektivno informisanje građana i pružanje ravnomernog prostora i vlastima i opoziciji na javnom servisu, RTS je sad odlučio i da direktno učestvuje na gradskim izborima.

 3

Piše: M. Stojanović

Beograd 25. januar 2018. 18:00

Marko Bastać: Ne možete da ne viknete "šta radite, bre"

Njihova namera da zabrane kandidaturu naše liste i prigovor koji su pisali GIK-u samo je još jedan od razloga da postavimo pitanje – „šta radite, bre“. To pitanje se nameće kao metafora današnjeg stanja u društvu. Kada vidite šta rade i kako se ponašaju političke elite, od kojih su neke kao na vlasti, a neke kao u opoziciji, kada ste svakodnevno pritisnuti gomilom besmisla i nerešenih problema u društvu, ne možete a da ne viknete „šta radite, bre!“, kaže u razgovoru za Danas Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad i nosilac liste grupe građana „Šta radite, bre – Marko Bastać“ na izborima u Beogradu, komentarišući prigovor Radio-televizije Srbije na ime te liste i objašnjavajući zašto je odlučeno da se lista zove baš tako.

* Šta čini okosnicu vašeg programa? Koja je vaša ciljna grupa? Na čemu ćete bazirati kampanju?

– Želimo da se što veći broj ljudi uključi u proces donošenja odluka važnih za grad, jer smo uvereni da građanke i građani kada slobodno odlučuju donose dobre odluke. Zato predlažemo punu afirmaciju javnih rasprava i referenduma o svim bitnim pitanjima, uključujući i kako će se i na koje projekte trošiti novac građana u njihovim sredinama. Imamo spisak od 20 tema za koje mislimo da su prioritetne za rešavanje i spremili smo konkretne predloge rešenja za njih, a apsolutno smo otvoreni za sve druge sugestije koje nam upućuju sugrađani. Predlažemo vraćanje nadležnosti gradskim opštinama, da centralizovan i otuđen sistem ne smenjuje najbolje direktore obrazovnih ustanova i da limari ne odlučuju koje vakcine će se nabavljati. Tražimo ukidanje komunalne policije i vraćanje nadležnosti opštinskim inspekcijskim službama i lokalnoj policiji, koji zajedno mogu te poslove da rade efikasnije, bez rasipanja novca i bez zloupotrebe nadležnosti. Imamo jasan plan za osetno smanjenje cene grejanja u Beogradu, kao i studiju efikasnosti gradskog prevoza koja će imati za cilj smanjenje gužvi, povećanje efikasnosti i pravedniji sistem naplate. Insistiraćemo na hitnoj realizaciji konkretnih projekata pomoći porodicama sa troje i više dece, ali i porodicama koja imaju decu sa problemima u razvoju. Na tome da briga o najstarijima bude opšteprihvaćena društvena vrednost, koja je institucionalizovana i definisana na bazi socijalnih mapa. Ovo su samo neki od naših konkretnih rešenja za poboljšanje kvaliteta života u Beogradu. Kampanju ćemo bazirati na neposrednom kontaktu sa sugrađanima i nekim inventivnim komunikacijskim akcijama. Obraćamo se svima koji žele da humanizujemo i upristojimo život u našem gradu.

* Da li je četrdesetak dana dovoljno vremena za kampanju?

– Period od 40 dana nije dovoljan naravno, aktuelni gradski čelnici su u kampanji još od jesenas, ali daćemo sve od sebe da do 4. marta naše poruke stignu do što više Beograđana. To je posebno teško kada gradski čelnici i kandidati vladajućih stranaka siluju programske šeme svih medija uključujući i javne servise.

* Kritikovali ste nedavno i bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa, kao i aktuelnog Sinišu Malog. Da li biste, kao bivši demokrata, ipak podržali Đilasa i Aleksandra Šapića u slučaju da vas pozovu?

– Svi idemo na izbore sa namerom da napravimo što bolji rezultat. Od toga kakvi će biti rezultati zavise svi eventualni dalji razgovori. Ja sam otvoren za te razgovore baš kao što sam insistirao na njima i pre nego što se ideja o jednoj opozicionoj listi raspala, ne mojom greškom. A kritikujem sve koji insistiraju na centralizaciji jer je ona u suprotnosti sa interesima Beograđana.

Već smo ostvarili uspeh

* Šta bi za vašu grupu građana predstavljalo uspeh na ovim izborima?

– Mi smo već ostvarili uspeh, samim tim što smo dobili ogromnu podršku građana prilikom skupljanja potpisa za kandidaturu i što smo za kratko vreme postali prepoznatljivi po politici koju zastupamo i rešenjima koje nudimo. Naše ideje i imena onih koji su stali iza njih na spisku kandidata za odbornika na listi „Šta radite, bre – Marko Bastać“ daju nam sve razloge da sa puno optimizma vodimo ovu kampanju.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vratite nam kante bre

25. januar 2018.

Moguće da nije u nadležnosti opštine Stari grad, ali kada bi predsednik opštine ipak uspeo da izdejstvuje da Dorćol dobije nekoliko kanti za smeće, možda bih i razmislila da glasam za njih. Da pitam za pranje ulica već bi bilo previše.

Pile

25. januar 2018.

Odlican naziv liste! Dobar program! Dobra lista! Nadam se sa iza ovoga ne stoji Vucic… Mada, negde sam procitao da su ljuti protivnici sa SNSom na Starom gradu…

Ivka Kivka

25. januar 2018.

Za promenu nesto originalno i nesto sto uliva nadu da su promene moguce..