субота, 27 априла, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutoVestivesti online

Marinika Tepić danas uputila Vladi Srbije šest poslaničkih pitanja

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Dragan Mujan/Nova.rs

„Da li su ministri finansija i sporta Siniša Mali i Zoran Gajić saučesnici u novoj sumnjivoj milionskoj “kombinaciji” potpredsednika SNS i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića za najavljenu rekonstrukciju rekonstrukcije bazena na Tašmajdanu? Šta će kao drugostepeni organi preduzeti zbog Šapićevog izmišljanja povoda za ovaj tender, a sumnje da je pravi povod jedino izvlačenje novca građana iz budžeta“, upitala je šefica poslaničke grupe “Pravac Evropa” i potpredsednice SSP Marinike Tepić. Kako se navodi u saopštenju, Tepić je došla do podataka iz kojih se jasno vidi da rekonstrukcija bazena Tašmajdan nema nikakve veze sa novim standardima FINA, na koje se Šapić poziva.

SSP je saopštio da je Tepić danas uputila Vladi Srbije šest poslaničkih pitanja na adrese ministara Malog i Gajića, koji imaju obavezu da joj u roku od 15 dana odgovore, a u kojima ona navodi „precizne podatke o tome da se radi o netačnim, odnosno lažnim obrazloženjima za novu rekonstrukciju bazena i pokušaju nove korupcionaške avanture SNS funkcionera“.

„Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić tvrdi da je rekonstrukcijom otvorenog bazena na Tašmajdanu iz 2020. godine smanjena njegova dubina i da zbog toga sada ne ispunjava uslove za održavanje međunarodnih takmičenja u vodenim sportovima u skladu sa ‘FINA’ standardima, te je stoga raspisan novi tender za još jednu rekonstrukciju rekonstrukcije koju će, naravno, platiti građani.

1. FINA pravila su menjana tek 2021/22. godine i odnose se samo na nove bazene, ne na već izgrađene. Da se odnose na postojeće bazene, skoro da ne bi bilo otvorenog bazena u Evropi koji ispunjava nove standarde. Zašto se onda ponovo rekonstruiše Tašmajdan, građen 1958. i rekonstruisan 2020, budući da se nova FINA pravila ne odnose na njega?

 

 

2. Iz Šapićevog kabineta pozivaju se na neodgovarajuću dubinu bazena po FINA standardima za vaterpolo. Otvoreni bazen na Tašmajdanu, građen 1958. godine, po svojim dimenzijama ŠIRINE, takođe NE odgovara novim FINA propisima iz 2021/22. Što znači da čak i da se novim planom i tenderom poveća dubina bazena, taj bazen i dalje neće ispunjavati standarde FINA! Neće zadovoljiti drugi FINA parametar, koji je nemoguće promeniti, a to je širina bazena koja je na Tašu „zakucana“ na 22 metra, odnosno 3 metra manje od standarda FINA. Zašto onda, ako se kao razlog nove rekonstrukcije navode novi FINA standardi, ovaj novi tender ne predviđa i promenu širine bazena sa 22 na 25 metara?

3. Novi FINA standardi bazena od 50×25 metara i minimum 2 metra, odnosno preporučeno 3 metra dubine, na koji se poziva institucija gradonačelnika Beograda, standard je za Olimpijske igre i najviši rang svetskih šampionata. Da li ovo znači da se država Srbija/Grad Beograd kandiduju za novog domaćina OI ili Svetskog prvenstva u vodenim sportovima?

4. Srbija je zemlja vaterpola na ponos svih nas i naša zemlja je često domaćin finalnih takmičenja, ali se ona još od 2006. godine organizuju u Areni, osim Svetskog kupa iz 2019. održanog na Tašu – za čije održavanje inače ne važe ovi standardi FINA. Isti objekat, beogradska Arena, ugostiće i 2026. najbolje evropske vaterpolo selekcije, budući da Beograd od 2006. svake desete godine dobija Evropsko prvenstvo u vaterpolu (2006., 2016. i 2026.). Čemu onda zapravo služi ovaj tender? Za koga i za šta trošak od još 2 miliona evra koji će platiti građani, ako znamo da Srbija/Beograd ne može da dobije Olimpijske igre, a ni Svetsko prvenstvo za koje je potrebno više bazena?

 

 

5. Zašto građani i dalje treba da plaćaju rat Šapića i Vesića, kao i sumnjive tendere, “kontinuitet politike” korupcije, kakvom se i ova čini, ako je uvidom u tendersku dokumentaciju očito da uslove mogu da ispune samo omiljene Šapiće firme – “Jadran”, čiji je vlasnik Nikola Malbaša, inače predsednik Šapićevog vaterpolo kluba, i “Alex company”?

6. Zašto se kao ministarstvo finansija i ministarstvo sporta odmah nadzorno ne uključite u ovaj sumnjivi posao kao drugostepeni organi? Zašto na taj način ostavljate sumnju da zajedno prikrivate ili saučestvujete u još jednom sumnjivom poslu kojim se izmišljaju povodi za izvlačenje novca građana za lične obračune i kombinacije?“, navodi se u saopštenju SSP.

BONUS VIDEO Rekonstrukcija rekonstruisanog bazena u Užicu

Rekonstrukcija rekonstruisanog bazena u Užicu
00:14
/
02:36

Rekonstrukcija rekonstruisanog bazena u Užicu