петак, 26 априла, 2024
vesti online

Majkl Kirbi za RSE: Ruskog uticaja će biti i kad Srbija uđe u EU

Ruski uticaj u regionu Balkana biće prisutan i onda kada države ove regije, uključujući i Srbiju, postanu članice Evropske unije, navodi u intervjuu za Radio Slobodna Evropa američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi. On međutim podvlači da to nikako ne podrazumeva isključivanje evrointegracijskih procese u kojima je Srbija.

RSE: Razgovaramo dva dana nakon što je Vladimir Puitin objavio da će projekt ‘Južni tok’ biti zamrznut. Da li je to dobra ili loša vest za Srbiju?

Kirbi: Ne znam da li je to dobra ili loša vest, jer u ovom trenutku neće biti izgrađen, sve dok pitanje zakonske regulative EU u vezi sa ovim ne bude rešeno. Trenutna energetska politika EU jeste postojanje dvosmernog gasovoda, kako bi, teroretski, gas mogao ići do i iz Rusije. Takođe, postoji i problem pitanja vlasništva gasovoda, jer su to ista lica u čijim je rukama vlasništvo nad distribucijom gasa. Ta pitanja nisu rešena, te za sada on neće biti građen. Dugoročno gledano, čitav svet mora biti u povoljnoj energetskoj situaciji – da li imate dovoljno energije, da li imate nekoliko izvora energije. Iskreno, u ovom modernom svetu bitno je i koliko energija zagađuje okolinu ili je dobra za okolinu. Dakle, u jednom trenutku Srbija će morati da se okrene različitim izvorima energije i različitim rešenjima. Možda će se stvari razrešiti i možda će Južni tok biti izgrađen. Možda će tečni prirodni gas stići iz nekog drugog izvora. Za sada Kipar deluje kao rešenje koje obećava ili možda Izrael, gde je premijer Srbije boravio prethodnih dana, ili Azerbejdžan ili Libija. Potrebna vam je diverzifikacija, jer je Južni tok bio samo jedan od potencijala diverzifikacije.(Slobodna Evropa)