BOGATIĆ – Stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda u utorak će doći u selo Crna Bara kod Bogatića, kako bi pronašli adekvatne lokacije za bušenje novih česmi sa zdravom pijaćom vodom. Ovome je prethodilo uvođenje vanredne situacije u tom selu, jer je u 40 od 41 uzetih uzoraka vode sa tamošnjih vodnih objekata, otkriveno prisustvo nitrata veće od dozvoljenog.

– Kvalitetom vode u Mačvi bavimo se od prve akcidentne situacije u rudniku „Stolice“ u novembru prošle godine – kaže za „Novosti“ Miroslav Dabić, zamenik predsednika opštine Bogatić. – Tada su obavljene analize na prisustvo teških metala na pet mesta u Badovincima i Crnoj Bari i na tri u Salašu Crnobarskom.

Analizom Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, pokazalo se prisustvo arsena na arteskoj česmi u Crnoj Bari. Međutim, procenjeno je da je zagađenje geološkog porekla (usled sastava zemljišta), i nije se moglo dovesti u vezu sa akcidentom u rudniku. Ali, analize vode, preventivno, obavljane su i narednih meseci.

– Štab za vanredne situacije još tada je doneo odluku o zabrani korišćenja česme sa arsenom, a svim meštanima je preporučeno da izvrše kontrolu vode u svojim domaćinstvima. Sela se snabdevaju iz bunara i česmi, dok samo varošica Bogatić ima vodovod – kaže načelnik Štaba Miša Stanić.

CISTERNAMEŠTANI Crne Bare se pijaćom vodom snabdevaju iz cisterne JKP „Stari grad“ iz Šapca, svakodnevno od devet do 12 sati, a u Sovljaku od 12 do 13.30 sati. Staračkim domaćinstvima obezbeđeno je 2.000 litara flaširane vode.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje iz Šapca prim. dr Milijana Popović i specijalista higijene dr Igor Dragičević, saglasili su se da se u Crnoj Bari zabrani korišćenje vode u domaćinstvima, kako za piće tako i za pripremanje hrane. Takođe, zatvorena je i arteska česma u Sovljaku, u kojoj su, u međuvremenu, pronađene materije štetne za zdravlje ljudi. (novosti)