среда, 1 маја, 2024
IstaknutoTehnologijaVestivesti online

Lobiranje u Americi

Foto: Milos Tesic/ATAImages; Privatna arhiva

Vlada Srbije angažovala je u SAD-u lobističku kuću “KARV komunikejšn”, koju će za godinu dana platiti najmanje 720.000 dolara ili oko 76,32 miliona dinara, ne računajući prateće troškove. Ugovor su 11. jula ove godine potpisali srpski ambasador Marko Đurić i predsednik te agencije Endru Frenk, koji je svojevremeno bio na visokim pozicijama u administraciji Bila Klintona.

Nakon dugogodišnje pauze, Vlada Srbije odlučila je da angažuje lobističku kuću u Americi, a izbor je pao na agenciju “KARV komunikejšn”. Ugovor je sklopljen na godinu dana, a važi do 14. jula sledeće godine i može da bude produžen.

U tom dokumentu, koji je objavljen na sajtu američkog Ministarstva pravde, piše da će zadatak pomenute lobističke kuće biti da promoviše i objašnjava “različite politike Vlade Srbije i inicijative kroz kontakt sa medijima i relevantnim grupama sa sedištem u SAD”.

 

 

“KARV će Vladi Republike pružiti podršku u strateškim komunikacijama i odnosima sa medijima. Specifične usluge će uključivati, između ostalog, kontakt sa medijima i relevantnim grupama sa sedištem u SAD, objasniti inicijative srpske politike (kroz kreiranje i širenje govora i izjava), kao i dodatno strateško savetovanje, razmenu poruka i uređivačku podršku”, navodi se jednom od objavljenih dokumenata.

Foto: Privatna arhiva

U ugovoru koji je sa srpske strane potpisao ambasador Marko Đurić navodi se da je dogovoreno da se KARV-u kao naknada mesečno uplaćuje 60.000 dolara, kao i da će prva uplata biti regulisana odmah nakon potpisivanja ugovora. To znači da će za godinu biti utrošeno 720.000 dolara ili 76.320.000 dinara, ali to nije sve.

Foto: Privatna arhiva

Kao posebna stavka navedeni su “direktni troškovi”, koji uključuju telefon, iznajmljivanje automobila, usluge kurira, lokalni prevoz…, ali i “ostali” troškovi koji obuhvataju i poslovnu klasu za putovanje avionom izvan SAD.

Ovi troškovi biće naplaćeni na kraju svakog meseca.

Ko će raditi za Srbiju

Pojedini američki portali objavili su vest o tome da je Vlada Srbije angažovala KARV i naveli da će predsednik te lobističke kuće Endru Frenk predvoditi četvoročlani tim u kom će biti angažovani i Vil Somer, Adrian Karatnički i Gordon Bardos.

Andrew Frank Foto: karvcommunications.com

Sudeći po onom što piše na zvaničnom sajtu “KARV komunikejšn”, Endru Frenk je 15 godina radio na različitim pozicijama u kompaniji “ Strategy XXI Partners and Kreab“, gde je neko vreme bio i vodeći partner.

Zanimljivo je da je devedesetih bio politički postavljen u Klintonovoj administraciji, gde je obavljao funkciju generalnog direktora njujorškog centra za inostranu štampu pri Informacionoj agenciji Sjedinjenih Država i višeg savetnika za komunikacije direktora USIA.

Bio je osnivač “Volontera za demokratiju” i radio je u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji i Ukrajini tokom njihovih tranzicija od 1989. do 1991.

 

 

Pojedini portali u SAD-u su objavili da je Karatnički bio osnivač druge njujorške osnivačke kuće “Mirmiodon Grup”, koja zastupa klijente u Poljskoj, Ukrajini, ali i na Balkanu.

Lobiste plaća i Privredna komora Srbije

Kako je “Nova” ranije pisala, Privredna komora Srbije je još u 2019. angažovala firmu “Jorktaun solušns LLC”, koju je za četiri godine lobiranja platila 1,8 miliona dolara. Prema ugovoru, ta lobistička kuća je u obavezi da obezbedi “strateško savetovanje vezano za teme kojima se bavi PKS, a koje utiču na američko-srpske ekonomske odnose”.

To uključuje, kako je navedeno, “pitanja menadžmenta i vladinih poslova, za koje se očekuje da uključe kontakt sa službenicima Vlade SAD i relevantnim predstavnicima privatnog sektora”.

Na spisku kontakata, koje je “Jorktaun solušns” prijavio u vezi sa Srbijom, bio je i Ričard Grenel, tadašnji specijalni izaslanik američkog predsednika za Srbiju i Kosovo, i Metju Palmer, u to vreme specijalni predstavnik za Zapadni Balkan.

BONUS VIDEO Bler, Šreder, Grenel: Kolika je cena savetovanja i(li) lobiranja?