петак, 26 априла, 2024
vesti online

Libijski premijer: Nećemo primati migrante proterane iz EU

Libijski premijer Fajez al Saraj poručio je danas da njegova zemlja neće primati izbeglice koje proteruje EU.

Foto: Reuters

„Libija ne prihvata migrante koji bi bili vraćani. Situacija izbeglica, koji dolaze sa juga kod nas je potpuno drugačija nego u Turskoj. To ne može da se poredi. EU treba da nađe načine kako da izbeglice vraća u njihove domovine. Kod nas ne mogu ostati“, podvukao je Al Saraj u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“.

Al Saraj je izrazio žaljenje što libijska obala biva korišćenja od krijumčara ljudi, dodajući da bi obala trebalo da bude mesto za turizam i trgovinu, a sada je postala mesto „smrtonosnih brodova“.

„To sa sobom nosi mnoge humanitarne stvari i probleme. Međutim migracija se ne može rešiti bombardovanjem čamaca, kao što se diskutuje u Evropi“, naglasio je premijer međunarodno priznate libijske vlade.

Prema njegovim rečima neophodno je naći rešenja u zemljama porekla izbeglica.

Njima su, kako naglašava Al Saraj, potrebni politička, ekonomska stabilnost i razvoj.

„Potrebna nam je sa EU zajednička vizija kako bi rešili problem“, uveren je Al Saraj.

On ističe da se trenutno sa EU vode pregovori o obući obalske straže, kao i podršci u čamcima i drugoj opremi.

Ssto se humanitarne strane tiče, ukazao je, postoji pomoć međunarodne zajednice.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Libiji, Al Saraj je kazao da se trupe iz čitave zemlje bore protiv takozvane Islamske države u Sirtu i da je samo pitanje vremena kada će ta borba biti dobijena.

Prema njegovim rečima, pobeda nad Islamskom državom je veoma važna, pošto vladi omogućava kontrolu nad teritorijom koju je držala ta organizacija, a pored toga smatra da bi se time ujedinili svi Libijci.

Istovremeno upozorava da pobedom nad Islamskom državom borba protiv terorizma nije okončana jer je i Al Kaida u Libiji aktivna.

„Borba će još dugo trajati, ali i druge terorističke grupe će biti poražene i to u dogledno vreme“, naglasio je libijski premijer.

Al Saraj je dodao da je Libiji potrebna pomoć iz inostranstva u borbi protiv terorizma, ali ne i vojna intervencija, ističući da nisu potrebne strane trupe u zemlji.

On je negirao pisanje medija da je Libija tražila vojnu intervenciju dodajući da je libijska vojska zamolila samo za logističku pomoć u vidu obaveštajnih informacija, slika satelita i tehničku pomoć, a ne bombe.

Al Saraj se nada da će biti izbegnuta podela na istok i sever, ističući da na istoku ima dosta ljudi koji to odbijaju i naglašava da je neophodno naći put kojim bi se tako nešto izbeglo.(Blic)