Rat i mir Novice Antića

Kako se postaje lider otpora? Novica Antić, aktivni oficir Vojske Srbije, sasvim je novo, netipično lice koje predvodi vojni sindikat u traganju za ljudskim odnosom vlasti prema svojoj oružanoj sili.

Nemamo pojma

Uzroci krize nisu od juče, e da bi poseta Kini sprečila Vukosavljevića da o njima nešto kaže. Ali, kada već ništa ne zna o medijskoj sceni u Srbiji, novinar je bar mogao da ga pita kako stoje stvari u Kini.

Još jedni izbori

Siniša Mali je rekao da bi decembarske izbore u Beogradu omogućio podnošenjem ostavke. Tačnije, rekao je da će „najverovatnije podneti ostavku pre kraja mandata“ i da sa funkcije „odlazi nasmejan“.

Blagodeti globalizacije

Prošlo je već dosta vremena od Evropskog prvenstva u košarci, utisci su se slegli, zaključci rezimirani. Ipak, jedna tema nije ni dotaknuta. To je neverovatan uspeh malih zemalja.

Novi emotivistički poredak

Javna rasprava se ima zameniti direktnim prenosom iz vladarevog ida. Cilj ovog prenosa nije samo da građanima saopšti šta se ima smatrati opravdanim, nego i da ih uvuče u ličnu perspektivu vladara.

Devet pobeda

Sportske uspehe slovenačke košarkaške reprezentacije treba nekako „prevesti“ u druge sfere, zaboraviti radost i skakanje i posvetiti se metaforičkim značenjima i maštanjima dostojnim građanina.

Budizam i nasilje

Monah Viratu je inspirator poslednjeg etničkog čišćenja u Mjanmaru. Tajms ga opisuje kao „lice budističkog terora“, a Amartja Sen progone Rohindža muslimana naziva „puzećim genocidom“.

Vihori i nepogode

„Vihor“ nije bio vežba. Vlast je pokušala da nam pokaže da neće prezati od upotrebe sile – bar kako je ona razume – ali u operativnom smislu to je bila traljava poruka o snazi koja blokira gradove.

Promocija umesto informisanja

Na veoma vidljiv način i uz znatnu medijsku promociju, Ministarstvo unutrašnjih poslova je obznanilo da će policijske uprave dobiti 710 novih automobila, a do kraja godine i svih hiljadu.

Sirota emotivna vlast

Napadi ministra vojnog na novinara koji je objavio nalaze Agencije za borbu protiv korupcije (da ministar prikriva poreklo imovine), za premijerku su – tek sukob jedne partije i jednog portala.


Blogoreja

Novosti – Treba zauzeti kvalitetna mjesta u gledalištu i, sa željom da bude što više ranjenih i mrtvih, uživati u krvavome obračunu između Todorića i hrvatske vlade.

Sto godina

Novi magazin – Ne znam šta se u Rusiji planira povodom stogodišnjice Oktobarske revolucije. Koliko sam primetio, nije mnogo pažnje posvećeno stogodišnjici Februarske revolucije.


Why poetry?

When my mother was very old and in a nursing home, she surprised me one day towards the end of her life by asking me if I still wrote poetry. When I blurted out that I still do, she stared at me…