субота, 27 априла, 2024
vesti online

Lavrov: Turski tok će ići do Evrope, ako Evropska komisija pruži garancije

Gasovod Turski tok je jedino moguće produžiti dalje do Evrope, ako Evropska komisija pruži čvrste garancije da projekat neće biti obustavljen, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

– Budući da se prva linija gasovoda sada gradi kako bi se isporučio gas Turskoj, druga linija će jedino biti izgrađena ako dobijemo čvrste garancije Evropske komisije da neće iskoristiti isti trik kao što je to bio slučaj sa Južnim tokom u vezi sa Bugarskom – izjavio je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare, a prenosi ruska agencija Tas s.

Bugarska je, međutim, ponovo „spremna da razmotri mogućnost povezivanja na drugu liniju gasovoda Turski tok“, dodaje Lavrov.

– Bićemo spremni da prihvatimo svaku opciju koju će u potpunosti garantovati Evropske komisija, i koja neće biti obustavljena – naglasio je Lavrov.

Projektom Turski tok predviđena je izgradnja gasovoda kojim cje se preko Crnog mora dopremati ruski gas do evropskog dela Turske i dalje do granice sa Grčkom. Podmorski deo gasovoda je dugačak 910 kilometara, a kopneni 180 kilometara. (BLIC)