Vladar Kuvajta, emir Sabah al-Ahmad al-Sabah, pozvao je danas kuvajtske zvaničnike da pronađu alternativne izvore prihoda i smanje javnu potrošnju, pošto su državni prihodi umanjeni za 60 odsto zbog velikog pada cena nafte.

Šeik je, u obraćanju nacionalnom parlamentu, pozvao građane da imaju razumevanja za nove mere, prenosi Frans pres.

„Sunovrat globalnih cena nafte uzrokovao je pad državnih prihoda za oko 60 odsto, dok je nivo javne potrošnje ostao isti, bez ikakvih smanjenja, što je uzrokovalo veliki deficit“, rekao je emir zakonodavcima.

Iz tog razloga, on je pozvao na preduzimanje brzih akcija kako bi se usvojile ozbiljne mere za završetak procesa ekonomskih reformi i smanjenje javnih rashoda.

„Svako odlaganje će samo povećati budžetski deficit i poskupeti troškove reformi“, ocenio je kuvajtski vladar.

Od juna 2014. godine, cene nafte su izgubile oko 60 odsto vrednosti, što je pogodilo budžetsku kasu država, koje su zavisne od energenata, poput Kuvajta.

U proteklih 16 godina, prihodi od nafte čine 94 odsto budžetskih prihoda Kuvajta, navodi francuska agencija, i podseća da je Međunarodni monetarni fond (MMF), u svom prošlonedeljnom izveštaju, prognozirao da će fiskalne rezerve Kuvajta, u visini od 600 milijardi dolara, potrajati toj zemlji u naredne 23 godine. (Novosti)