петак, 21 јуна, 2024
vesti online

KURCU DOJADILA ISLAMSKA DRŽAVA: Zaštitite granice, napadnite Islamsku državu!

BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zahteva, u cilju smanjenja talasa azilanata, bolju zaštitu spoljne granice EU, kao i više nadzora zapadno-balkanske tranzitne rute.

Sebastijan Kurc (Foto: JuTjub)

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“, izneo pet predloga za savladavanja azilantske krize i borbu protiv krijumčara ljudi.

Kurc se zalaže za međunarodno delovanje protiv Islamske države, pri čemu smatra da bi Austrija trebalo da učestvuje u snabdevanju opreme.

Izbeglice, prema njegovim rečima, trebalo bi bliži njihovoj domovini da dobiju zaštitu.

„Moramo učiniti više na licu mesta i uspostaviti prihvatne centre za izbeglice koje beže od terora“, poručio je Kurc.

On je naglasio da je neophodno da izbeglice svoje zahteve za dobijanje azila postavljaju u tim prihvatnim centrima u zemljama porekla ili susednim državama.

„Trenutno nemamo održivi sistem. Muškarci se bore sa krijumčarima ka Evropi, a slabiji – žena i deca, ranjeni – ostaju“, ukazao je Kurc.

On se založio i za kvotu za rapsodelu izbeglica u EU.

„Nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno još jednom preduzela korake za bolju raspodelu, što u potpunosti podržavam“, kazao je šef austrijske diplomatije.

On je svoj predlog uputio šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini pred konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja će 27. avgusta biti održana u Beču. (Pravda)