субота, 27 априла, 2024
vesti online

KUĆA BESRAMNOG BOGATSTVA Ovo je najmoćnija adresa na svetu

U Njujorku postoji mnoštvo legendarnih adresa, ali je Central Park Vest 15 ubedljivo najistaknutija među njima. Vlasnici superluksuznih apartmana su bankari, poznate ličnosti i zvučna imena poput pevača Stinga i Lojda Blanfejna, glavnog izvršnog direktora banke “Goldman Saks”.

Central Park Vest 15

Foto: Peter Bond / WikipediaCentral Park Vest 15

Godine 2014. Majkl Gros napisao je knjigu o istorijatu zgrade pod naslovom “Kuća besramnog bogatstva” (House of Outrageous Fortune), koju naziva “najmoćnijom adresom na svetu”.

Projekat, koji su realizovali Artur i Vilijam Laj Zekendorf, završen je 2008, a stanari, između ostalog, imaju privatnog kuvara, sportki bazen i filmsku dvoranu.

Ulaz u zgradu

Foto: Missy Martinez / FlickrUlaz u zgradu

Zgrada na adresi Central Park Vest 15 (15 CPV) građena je tri godine i koštala je jednu milijardu dolara, računajući i troškove zemljišta. Od prodaje stanova ostvarena je zarada od dve milijarde dolara, a objekat čak i danas obara sve rekorde u prodaji nekretnina.

Arhitekta Robert A.M. Stern bio je inspirisan velikim apartmanskim zgrada u Njujorku 1920-tih godina, a ne današnjim staklenim kulama. Zgrada se sastoji iz dva dela sa ukupno 201 stambenom jedinicom. (Blic)