уторак, 14 маја, 2024
vesti online

Krvav početak godine u Ukrajini

Foto: EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT; EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO; profimedia.rs; Shutterstock

Ruske snage su pokrenule masovni vazdušni napad na ukrajinske gradove, u znak odmazde za prošlonedeljni ukrajinski napad na pogranični grad Belgorod. Na najvećem udaru našao se glavni grad Ukrajine – Kijev, gde je najmanje četvoro ljudi stradalo, dok je povređeno skoro 100 ljudi. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je da će Rusija odgovarati za svoje postupke, dok raste bojazan od novih masovnih napada.

Jutarnji napadi

Ukrajinska PVO uništila je tokom ruskog vazdušnog napada na Kijev više od 60 krstarećih raketa, više od 10 aerobalističkih raketa X-47M2 „Kinžal“ i više od 15 dronova tipa „Šahed“, izjavio je načelnik uprave grada Sergej Popko. U napadima na Kijev, Kijevsku oblast i Harkov poginule su četiri, a povređene 92 osobe, saopštio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Vazdušni napad je trajao skoro šest sati, prenosi Interfaks Ukrajina. Rusija je na Kijev prvo lansirala dronove „Šahed“, a potom je više od 15 strateških bombardera Tu-95MS u talasima lansiralo krstareće rakete X-101/X555X-55.

Foto: Ukrainian Emergency Service via AP

Istovremeno, dok su krstareće rakete padale na Kijev, više od 10 aviona MiG-31K lansiralo je aerobalističke rakete X-47M2 „Kinžal“ na glavni grad Ukrajine.

Popko je naveo da, nažalost, ima porušenih stambenih objekata, oštećenja infrastrukture i žrtava. Na mreži „Iks“ je napisao da više od 500 spasilaca i pripadnika hitnih službi nastavljaju da rade na mestima koja su bile mete napada.

Kijev bez struje

Prema navodima Vladimira Zelenskog, Rusija je od 31. decembra na Ukrajinu ispalila 170 dronova „Šahed“ i desetine projektila raznih tipova, a apsolutna većina njih ciljala je civilnu infrastrukturu.

U Kijevu i Kijevskoj oblasti više od 250.000 potrošača ostalo je bez struje nakon ruskih masovnih raketnih napada, saopštio je ukrajinski operater Ukrenergo.

Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Oštećene su mreža kompanije i mreže regionalnih energetskih kompanija, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da su oštećene trafostanice u Kijevskoj oblasti i visokonaponski vodovi.

Reakcija Rusije

Ruske snage priznale su da su izvele napad na preduzeća ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa u Kijevu i njegovim predgrađima, koja su proizvodila rakete i dronove, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar preciznim oružjem dugog dometa i bespilotnim letelicama na preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine koja su proizvodila rakete i bespilotne letelice i remontovala naoružanje i vojnu opremu u Kijevu i njegovim predgrađima“, navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

Foto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia

Dodaje se da su meta napada bila i skladišta projektila, municije i avionskog naoružanja koje su isporučile zapadne zemlje.

Cilj udara je postignut i svi objekti su pogođeni, navedeno je u saopštenju.

Putinova odmazda

Najnoviji vazdušni napadi predstavljaju osvetu Rusije za ukrajinske napade na Belgorod koji su se dogodili 30. decembra. U vazdušnom napadu ukrajinskih snaga na Belgorod izvedenom poginulo je 25, a povređeno oko 90 osoba.

Belgorod se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Vladimir Zelenski Foto: Stringer / Sputnik / Profimedia

U Belgorodu su se i juče dva puta oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a prethodno su ruski sistemi PVO oborili četiri vazdušna cilja dok su se približavali Belgorodu.

Gubernator Vjačeslav Gladkov saopštio je da je, rema preliminarnim podacima, jedna osoba teško povređena.

Zelenski: Rusija će odgovarati

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će Rusija odgovarati za svaki oduzeti život.

On je u video poruci zahvalio svima na svetu koji pomažu Ukrajini, preneo je Interfaks Ukrajina.

„Patriot, Iris, Nasam, svaki od tih sistema (PVO) je već spasao najmanje stotinu života, istakao je Zelenski.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

 

Prema njegovim rečima, na Ukrajinu je lansirano skoro 100 projektila različitih tipova, oboreno je najmanje 70 projektila, od kojih skoro 60 u oblasti Kijeva.

„Bilo je žestokih napada i na Harkov. Posledice se sada otklanjaju. Nažalost, ima mrtvih“, rekao je on.

Zelenski je uputio saučešće porodicama i prijateljima poginulih.

„Mnogi su stradali. Svi dobijaju neophodnu pomoć. Zahvaljujem radnicima Državne službe za vanredne situacije Ukrajine, policajcima, lekarima, svima koji pomažu ljudima“, dodao je predsednik Ukrajine.