субота, 27 априла, 2024
vesti online

KRSTAŠKI RAT PROTIV MAFIJE Sicilijanac ruši Koza nostru

Pokrenuću krstaški rat protiv mafije, koja izjeda ovu zemlju poput raka.” Ovo su bile prve reči koje je Serđo Matarela izgovorio po stupanju na dužnost predsednika Italije u februaru.

Serđo Matarela je na funkciji od januara ove godine

Rođen u Palermu na Siciliji, Matarela je prvi predsednik Italije koji potiče s ovog ostrva, koje se smatra kolevkom mafije. Na Čizmi vlada verovanje da postoje samo dve vrste Sicilijanaca: ljudi od reči, odnosno mafiozi, i heroji pravde, koji svoj život posvećuju borbi protiv kriminala. Matarela spada u drugu grupu. Svoj put gradio je kao ministar odbrane i obrazovanja, da bi pre nego što je postao predsednik obavljao dužnost ustavnog sudije.
Njegov stariji brat, Pjersanti Matarela, kao guverner Sicilije vodio je pravu borbu „prsa u prsa” sa Koza nostrom, Kamorom, Ndragetom, Sakrom Koronom Unitom i ostalim ključnim šrafovima organizovanog kriminala u Italiji.

 

Godišnja zarada od kriminala je 200 milijardi evra

Nakon što je direktno učestvovao u hapšenju nekoliko uticajnih glavešina kriminalne organizacije, mafija ga je likvidirala u surovoj odmazdi 1980. godine. Tragičan gubitak rođenog brata učinio je Matarelinu volju da uništi ozloglašenu organizaciju još čeličnijom.
– Serđo pripada generaciji Sicilijanaca kojima borba protiv mafije predstavlja osnovnu životnu misiju. On sledi stope svog brata, koji je bio jedan od retkih političara koji se protiv zla nije borio demagogijom, već konkretnim akcijama – kaže Đovani Graso, bliski savetnik italijanskog predsednika.
Matarela je već uveliko krenuo stopama Pjersanta, o čemu svedoči njegov revolucionarni progam reformi.
– Italiji je potrebno mnoštvo kompetentnih, upornih, ali pre svega poštenih ljudi. Ako ima takvih, lako je naći odgovarajuće lidere – rekao je na inauguraciji.
Nakon nekoliko decenija lažne borbe protiv korupcije, novoizabrani predsednik rešio je da raskrsti sa takvom praksom. Doneo je novi, oštriji antikorupcijski zakon, a uveliko sprovodi reformu državne administracije, u cilju smanjenja kriminalnih uticaja.(BLIC)