четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Kraj prijateljstva između Rusije i Turske?

Obaranje ruskog bombardera, oborilo je i odnose Ankare i Moskve na najnižu moguću tačku. Povod za pogoršanje odnosa je kriza u Siriji. Ipak, novo „ledeno doba“ nije u interesu Rusije.

Türkei Russland Putin und Erdogan beim G20 Gipfel in Antalya

Dok mišićavi ruski medved „gazi“ teroriste takozvane „Islamske države“, iza leđa mu se šunja Redžep Erdogan. Predsednik Turske drži nož u ruci i nosi prsluk sa eksplozivom, kao da je i sam terorista. Karikatura državne novinske agencije „Rusija danas“ oslikava aktuelni rusko-turski konflikt iz ugla predsednika Vladimira Putina. Šef Kremlja oštro je kritikovao obaranje ruskog borbenog aviona koje je izvela turska avijacija. Incident na tursko-sirijskoj granici je „nož u leđa“ koji će sigurno imati posledice, naveo je Putin. On je optužio Tursku, državu članicu NATO, da je saveznik „Islamske države“.

Ni turista, ni piletine

Samo nekoliko sati nakon Putinovog emotivnog nastupa na televiziji, usledila su i dela. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazao je planiranu posetu Ankari. Njegovo Ministarstvo upozorilo je ruske državljane da ne putuju u Tursku. Pri tom je, nakon napada na ruski putnički avion u Egiptu, za ruske turiste Turska bila jedna od poslednjih zemalja gde su mogli jeftino da uplate godišnji odmor. Svake godine više od dva miliona Rusa poseti Tursku.

Türkei Syrien Kampfjet Russland Abschuss Grenzgebiet Razlog za „krizu istorijskih razmera“: oboreni ruski avion

Osim toga, agencija za kontrolu kvaliteta namirnica u ruskoj eksklavi Kalinjingrad, zaustavila jednu isporuku turske piletine – navodno zbog pogrešnog etiketiranja. Zabrana uvoza piletine koja stupa na snagu početkom decembra, uvedena je još jednom velikom liferantu iz Turske. Piletina iz Turske sadrži opasne uzročnike bolesti, navodi se u zvaničnom obrazloženju Moskve.

Turska upozoravala na povrede vazdušnog prostora (dw.de)