BANjALUKA – Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić potpisao je u ime Vlade Srpske sa potpredsednikom kineske kompanije „Dongfang elektrik korporejšen limited“ Đićao Hanom memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane „Gacko dva“.

Đokić je rekao da ova kineska kompanija ima pozitivno iskustvo na projektima u Srpskoj, u realizaciji izgradnje TE „Stanari“, koja bi u decembru trebalo da bude puštena u probni rad, a od maja sledeće godine da snabdeva potrošače električnom energijom.

Napominjući da se potpisani memorandum odnosi na spremnost na saradnju, nakon čega slede ostale zakonske procedure u vezi sa izborom izvođača radova, Đokić je izrazio nadu da će upravo ova kineska kompanija biti i izvođač radova na izgradnji termoelektrane „Gacko dva“.

Prema njegovim rečima, najvažnija komponenta sporazuma o izgradnji biće uslovi za finansiranje.

– Postoji spremnost kineske strane da obezbedi sredstva za realizaciju ovog projekta na kreditnoj osnovi, po uslovima koji bi bili veoma prihvatljivi za „Elektroprivredu RS“ kao nosioca aktivnosti – rekao je Đokić.

On je naveo da postoje dovoljne količine uglja, što je glavna pretpostavka za izgradnju drugog bloka. Istakao je da Srpska ima prostora da narednih godina gradi nove termoenergetske objekte i podsetio da je mnogo toga već urađeno u sektoru energetike proteklih godina. (Novosti)