петак, 3 маја, 2024
vesti online

Kinezi masovno odlaze iz svih delova Srbije, ali OD JEDNOG MESTA NE ODUSTAJU

Dok kineski trgovci sve češće odlaze iz Srbije i gotovo svakodnevno se odlučuju da zatvore radnje zbog, kako kažu, pada prometa i sreću traže u okolnim zemljama, pa i Južnoj Americi i pojedinim državama Afrike, pogled na radnje njihovih kolega u novobeogradskom Bloku 70 ostavlja sasvim drugačiji utisak: oni tu rade punom parom i ne nameravaju nikuda iz Srbije.

Vest da su kineski trgovci krenuli put Bugarske, Rumunije, pa čak i zemalja Južne Amerike, odjeknula je u javnosti. I neke kineske radnje po prestonici su zatvorene, a neke su pronašle nove vlasnike. Mnogi sugrađani smatraju da je manjak Kineza primetan, ali oni koji usko sarađuju sa kineskim trgovcima u tržnom centru u Bloku 70 misle drugačije.

Tržni centar u Bloku 70FOTO: M.MITROVIĆ / RAS SRBIJA
Tržni centar u Bloku 70

– Porodice koje ovde zakupljuju lokale u Srbiji školuju decu, grade kuće, kupuju stanove i ne čini se kao da imaju nameru da odu – priča Slobodan Perović, upravnik novog dela popularnog tržnog centra u Bloku 70.

Perović za „Blic“ objašnjava da više od dve trećine zakupaca lokala čine upravo Kinezi.

– Osetno manje ih je bilo 2015. i to se odmah videlo po praznim lokalima. Sada to nije slučaj, više od 70 odsto zakupaca su Kinezi, a većina njih je tu sa porodicom. Deca im imaju srpska imena, pohađaju vrtić na Ledinama namenjen baš Kinezima, gde se nastava održava na engleskom i kineskom. Osim toga, organizuju dečije priredbe, grade kuće i kupuju stanove, a to nije odlika nekog ko planira da ode – priča Perović.

Da su novobeogradski Kinezi rešeni da ostanu potvrđuje i činjenica da njihova deca počinju samostalni život, otvaraju svoje lokale i osnivaju porodice.(BLC)