недеља, 19 маја, 2024
vesti online

Kinezi grade luku i hoće da kupe PKB

Danas počinje Treći samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne evrope, a dogovori se već naziru. Kineski partneri zainteresovani su i za uspostavljanje zone slobodne trgovine u Krnjači

UZ modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta i Termoelektrane „Kostolac“ (blok 2), kineski investitori zainteresovani su i za kupovinu PKB, i izgradnju luke na Dunavu i bescarinske zone u Krnjači – saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, i ovo će biti ključni projekti koje će razmatrati vodeći ljudi Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, na trećem zajedničkom samitu koji danas počinje u Beogradu.

Kako prenose izvori „Novosti“, srpski državni vrh pripremio je skoro 70 projekata, vrednih oko dve milijarde evra – od energetike, infrastrukture, farmaceutske industrije do turizma, koji će biti ponuđeni kineskom premijeru Li Kećijangu i šefovima vlada Mađarske, Slovenije, Poljske, Slovačke, Češke, Rumunije, Letonije, Litvanije, Estonije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Albanije.

Osim signalizacije pruga, gradnje obilaznice oko Beograda, odnosno, mosta kod Vinče, kao i dve termoelektrane, u fokusu kineskih privrednika naći će se i brojna srpska preduzeća, za čiju privatizaciju su zainteresovani – od „Prve petoletke“ do kruševačkog „Rubina“.

Osim ekonomskog predznaka, Samit CIE biće prilika da se pod jednim krovom, u Palati „Srbija“, raspravlja o najaktuelnijim svetskim političkim pitanjima. Učesnici će razmeniti mišljenja o ekonomskoj krizi i dešavanjima u Ukrajini, a naša zemlja će zatražiti podršku za predsedavanje OEBS koje preuzimamo 1. januara, nastavak evropskih integracija, ali i odbranu nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji u Savetu bezbednosti UN. (Novosti)