LISTA od 13 zahteva koja je u petak uručena Kataru, mogla bi da izvuče ovu državu iz izolacije u koju su je stavile arapske zemlje optužujući je da podržava i finansira terorizam. Uz dva uslova: da Doha ispuni sve što se od nje traži i da pristanak za to da za deset dana. To je rok koji su dale Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, a zahteve je kao posrednik, vlastima Katara u petak predao Kuvajt.

Prvi zahtev odnosi se na katarsku televiziju Al Džazira i njene podružnice Arabi 21, Rašd, Al Arabi al Džadid i Midl ist aj, na koje Doha treba da stavi katanac. Egipat i Saudijska Arabija odavno su nedvosmisleno pokazale da im je Al Džazira oštar trn u oku. Od Katara se traži i da „prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa terorističkim organizacijama“.

Arapske zemlje zahtevaju da Doha protera pripadnike iranske Revolucionarne garde, zatvori svoja diplomatska predstavništva u Iranu. Sa Teheranom treba da prekine ne samo diplomatsku, nego bilo kakvu vezu, s posebnim akcentom na vojnu saradnju.

Arapske zemlje traže i da Katar plati nadoknadu za gubitak života i nadoknadi materijalne gubitke koje je izazvala katarska politika proteklih godina. Katar mora da prestane da finansira sve ekstremističke grupe koje su SAD označile kao terorističke, uključujući Islamsku državu, Muslimansko bratstvo, libanski Hezbolah i ogranak Al Kaide u Siriji nekada poznat kao Nusra front.

Ako Katar pristane na zahteve, lista će biti revidirana jednom mesečno tokom prve godine, a zatim svaka tri meseca tokom druge godine. Sprovođenje zahteva biće nadgledano narednih deset godina. Zapadne agencije ističu da nije jasno šta će se dogoditi ukoliko Katar ne prihvati sve te zahteve. Za sada nema zvaničnog odgovora iz Dohe, ali je šef diplomatije Muhamed bin Abdulrahman al Gani, ranije naglasio da neće biti nikakvih pregovora s arapskim zemljama dok ne budu ukinute kaznene mere.

Što se tiče gašenja Al Džazire Al Tani je prethodno poručio da „Katar to nikada neće ispuniti“.

AP Photo/Osama Faisal (Novosti)