уторак, 21 маја, 2024
vesti online

Јункер: Не може миграција да остане терет само Грчке и Италије

PРАГ – Шеф Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је пред посету Прагу да приступ Европске комисије миграцији није репресиван, већ да наглашава солидарност зато што није могуће да сав терет кризе понесу земље чије границе су игром случаја спољне границе Европске уније, као Италија или Грчка.

Јункер је чешком листу Блеск рекао да зависи од саме Чешке то да ли ће ЕУ применити неке санкције на Чешку која је примила у механизму релокације само 12 избеглица од 2.961 на колико се у квоти обавезала а ове седмице и званично обуставила механизам релокације.

„Наш приступ миграцији није репресиван. Наглашава заједничко ношење одговорности и солидарности међу земљама чланицама и не жели да оставља све само на земљама чије границе су случајно спољашње границе ЕУ”, рекао је Јункер.

Шеф ЕК упозорио је да зна да је то у Чешкој врло осетљива тема а да се Чеси често правдају да избеглице ионако неће у њихову земљу.

„Али ствар је у томе да свако допринесе праведним уделом и искаже солидарности. Чешка је од прошле године преселила само 12 особа а од тада више никога. Има велики простор да учини више”, рекао је Јункер.

Европски званичник подсетио је да је Чешка изразито проевропска земља у низу области – када је у питању јединствено тржиште, Енергетска унија, јединствено дигитално тржиште или одбрана и безбедност.

„Желео бих да видим више тог европског духа и у области миграције”, рекао је Јункер.

Шеф ЕК одбио је да стара Европа, западне развијене земље, има мало слуха за посткомунистичке нове источне чланице ЕУ.

„Док сам био премијер Луксембурга био сам један од највећих заговорника проширења ЕУ. Проширење је до данас један од највећих успеха наше историје, знак помирења историје и географије Европе. Проширење је обогатило историју, културу, традиције и отворило врата да се Европа у својој разноликости више уједини” казао је Јункер. (Бета),(Politika)