Izrael se obavezao juče da će štititi Sirijce koji beže od rata ka teritorijama pod izraelskom kontrolom, ukoliko nasilje bude pretilo zajednici Druza.

Vođe izraelske zajednice Druza pozvali su pre nekoliko dana izraelsku vladu da zaštite njihove sunarodnike u Siriji, gde su ekstremisti masakrirali desetine Druza.

Ne navodeći eksplicitno Druze načelnik generalštaba izraelske vojske, general Gadi Ajzenkot rekao je da Izrael treba da se pripremi za mogući priliv sirijskih izbeglica.

“Realnost na Golanskoj visoravni gde se odvijaju sukobi blizu granice s Izraelom izazivaju veliku zabrinutost zbog mogućnosti da ćemo biti suočeni sa prilivom sirijskih izbeglica koji dolaze na granicu”, rekao je general Ajzenkot u Skupštini.

Izraelski general je dodao da će Izrael preduzeti mere da “spreči da izbeglice budu masakrirane” i rekao da će njihova akcija biti humanitarna.

Zajednica Druza broji 110.000 članova na severu Izraela ali takođe 20.000 na Golanskoj visoravni, a većina njih smatra se Sirijcima. Izrael je 1967. oslobodio oko 1.200 kvadratnih kilometara Golanske visoravni koje je anketirao, što nije priznala međunarodna zajednica.

Oko 510 kvadratnih kilometara je pod kontrolom Sirije i tu se nalazi zajednica Druza na jugu, blizu granice. Iako su Izrael i Sirija zvanično u ratnom stanju, linija prekida vatre se do sada smatrala relativno mirnom od primirja 1974. godine. Napetosti su porasle od početka rata u Siriji 2011. godine.

Portparol izraelske vojske rekao je da je situacija u delu Golanske visoravni koji drži Izrael mirna i potpuno pod kontrolom. (isra.news)