недеља, 5 маја, 2024
vesti online

Граница са Косовом је за Црну Гору завршена прича

Скупштина у Подгорици неће поништити споразум о демаркацији, који је влада у Приштини довела у питање, поручује министар Дармановић
Аутор: Новица Ђурићсреда, 06.12.2017. у 09:10

Протест у Подгорици 2008. године након црногорског признања Косова (Фото Н. Ђурић)

Oд нашег сталног дописника
Подгорица – За званичну Подгорицу завршена је прича о разграничењу са Косовом, иако је комисија владе у Приштини оценила да споразум двеју земаља из 2015. године није правичан, поручио је црногорски министар спољних послова Срђан Дармановић.

„Питање демаркације је сада проблем Косова. Скупштина Црне Горе никада није поништила међународни споразум и то се неће десити ни овом приликом”, рекао је Дармановић агенцији Нова, додајући да се узда у „демократску снагу косовских институција”.

Влада Косова усвојила је извештај своје комисије у којем се наводи да је споразумом о демаркацији део територије Косова додељен Црној Гори. Председник комисије за демаркацију Шпејтим Булићи је изјавио да извештај претходне комисије није у сагласности са граничном линијом коју су имале Црна Гора и тадашња аутономна покрајина Косово.

За свој став да је питање границе између Црне Горе и Косова заувек скинуто са дневног реда званична Подгорица има широку подршку европских партнера. Канцеларија Европске уније у Приштини, амбасаде Француске и Норвешке упозориле су званичну Приштину да косовска скупштина мора ратификовати актуелну верзију споразума о демаркацији са Црном Гором, потписану крајем августа 2015. године у Бечу. Ову информацију објавио је приштински „Зери”, који наводи да је нова владина комисија за демаркацију „сачинила нови извештај на основу којег се тврди да је тај споразум о демаркацији са Црном Гором на штету Приштине, међутим, дипломатски представници на Косову истичу да је актуелни споразум прецизан и да као такав треба да буде и ратификован”.

Европски званичници додају да је „тачност актуелног споразума потврдила претходна комисија косовске владе, укључујући и међународне процене овог споразума”.

„Споразум о демаркацији, закључен 2015, потписали су Влада Црне Горе и Влада Косова. Граница је дефинисана у складу са договором обеју страна. Споразум о демаркацији између две државе мора бити ратификован”, поручено је из амбасаде Француске, пише „Зери”. „Овај споразум треба ратификовати. То се односи на међународни кредибилитет Косова. То је такође неопходан услов да Косово крене напред ка визној либерализацији.”

И амбасада Норвешке у Приштини је саопштила да су комисије Косова, Црне Горе и међународне комисије „постигле свеобухватан и темељан договор о демаркацији између Црне Горе и Косова, демаркација је завршена, а актуелни споразум тачан”.

Средином 2014. године поједине невладине организације са Косова и из Албаније у неколико наврата постављале су вертикалну сигнализацију на месту где су они желели да буде повучена гранична линија са Црном Гором. На том спорном месту су организовали и протесте.

Представници шеснаест села у околини Пећи и Дечана, на Косову и Метохији, демонстрирали су тада на граници са Црном Гором због наводно погрешно постављених граничних обележја, чиме им је, како кажу, одузето хиљаду хектара земље која припада општини Пећ. Они су захтевали да граничне ознаке, које су постављене на местима где су раније биле ознаке Кфора, буду померене.

Председник општине Рожаје Нусрет Калач на то је одговорио:

„Граница са Косовом неће се мењати, јер Црна Гора никоме ништа није узела. Ово је црногорска имовина и протести нас не занимају.”

Пре годину дана, још док је био премијер, Мило Ђукановић је у Улцињу рекао:

„Црна Гора нема интереса ни за једним метром било чије територије, сем за својом територијом. Такав је наш принцип према Косову и према свим другим суседима. Што се нас тиче, немамо претензија према туђој територији. Желимо да покажемо приврженост и поштовање према свим принципима који се морају поштовати када је у питању разграничење на просторима некадашње Југославије. Паметно је држати се договорених принципа. Црна Гора је спремна да сачека да се то питање разреши у унутрашњем политичком дијалогу на Косову.”

Ђукановић је додао да су сви механизми којим се „решавају ова питања Црној Гори прихватљиви”.

Спорна граница између Црне Горе и Косова је појас који је шумовит и богат пашњацима. Простире се на око шест хиљада хектара. Ту су и бројни катуни. Катастарски папири говоре да је цео тај појас уписан на државу Црну Гору.

Укупна дужина црногорске границе је 614 километара, и то са Албанијом 172, БиХ 225, Хрватском 25, Србијом 124 и Косовом 79 километра. (POLITIKA)