TEL AVIV – Gradonalčenik Jerusalima Nir Barkat apelovao je na građane koji imaju dozvolu da nose oružje da to čine svakodnevno.

Zbog pogoršane bezbednosne situacije, koja se u poslednjim danima proširila iz Jerusalima na Zapadnu obalu i druge delove Izraela, sve se više čuju pozivi građanima da nose pištolje svaki dan, kako bi se suprotstavili u slučaju da budu napadnuti, javljaju izraelski mediji.

„Jedna od prednosti Izraela je da ima dosta bivših članova vojnih jedinica sa operativnim borbenim iskustvom,“ rekao je Barkat, dodavši:

„Posedovanje oružja povećava pouzdanje stanovnika koji znaju da uz policiju ima mnogo ljudi koji se ne plaše da intervenišu. Ako pogledamo statistiku u Jerusalimu i na drugim mestima, vidimo da su pored policije, civili, koji nose oružje, omeli terorističke napade. Oni će povećati izglede za brzu intervenciju“, dodao je on.

Izraelski TV Kanal 1 objavio je fotografiju Barkata s oružjem u obilasku jednog kvarta u istočnom Jerusalimu. On je rekao da želi da pokaže primer u napetom periodu. “ Ja ga ne nosim svaki dan, ni gde god idem, samo u konfliktnim područjima“, rekao je gradonačelnik.

U sredu je komandant policijske stanice u Ašdodu na jugu Izraela Noam Šekel takođe pozvao stanovnike, koji imaju dozvolu, da nose oružje.
Neredi su izbili zapravo pre tri nedelje na osetljivom svetom mestu u jerusalimskom starom gradu i kasnije se proširili u arapske kvartove istočnog Jerusalima na Zapadnu obalu, a i na druge delove Izraela. (Novosti)