четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

GRAĐANIMA PREKIPELO: Političari, muka nam je više od vas

Uoči vaterpolo utakmice Srbija – Hrvatska pokazatelj je da narod potiskuje svoje nezadovoljstvo i ogorčenost, smatraju stručnjaci

BEOGRAD – Zvižduci koje je državni vrh dobio u nedelju veče u beogradskoj Kombank areni pokazuju da, i pored visokog procenta podrške, prema istraživanjima, postoji otpor građana prema vlasti, ocena je sagovornika Kurira.

Podsetimo, uoči vaterpolo utakmice Srbija – Hrvatska gledaoci su najpre negodovali prilikom pojavljivanja predsednika Tomislava Nikolića, a nakon što je ministar sporta Vanja Udovičić u pozitivnom kontekstu spomenuo doprinose premijera Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog zviždanje je ponovljeno.

U publici nisu bili pripadnici navijačkih grupa, već obični građani, pa je, smatra politički analitičar Đorđe Vukadinović, spontana reakcija iznenadila državni vrh.
– Po prvim reakcijama državnog vrha, vidi se da je reč o neočekivanom događaju. To je uočljivo i po pokušaju da ga prećute, mada ne sumnjam da će na kraju za to okriviti navijače, tajkune ili „žute“ – kaže Vukadinović.

On ističe da ovaj događaj ne treba dramatizovati, ali i da on nije nimalo bezazlen i beznačajan.

Upozorenje

– Ovo je upozorenje vlasti da se građanima smučila propaganda i samoreklamiranje koje forsiraju. Takođe je pokazatelj da postoji stvarnost koja ne može da se vidi na kontrolisanim TV kanalima i režimskim medijima. Potiskivanje nezadovoljstva naroda od strane vlasti moglo bi da joj se vrati kao bumerang i zato ga treba shvatiti ozbiljno. Danas je to zviždanje, a sutra bi moglo da bude nešto drugo – upozorava analitičar.

Da je reč o upozorenje, ističe i psiholog Žarko Trebješanin, koji smatra da su građani stavili na znanje političarima da treba da prestanu s kapitalizacijom sportskih takmičenja.
– Ljudi koji su tamo došli sporta radi, ako vide političare, imaju negativan stav, bez obzira na to o kom političaru je reč. Međutim, zvižduci su takođe pokazatelj da se građani i dalje plaše da iznesu svoj stav, pogotovo ako je on suprotan od generalnog, te je podrška političarima u procentima znatno veća nego u realnosti, a u masi ipak dobijaju neku vrstu hrabrosti – objašnjava psiholog.

Sociolog Dušan Mojić smatra da su zvižduci u Areni pokazali da postoji nezadovoljstvo srednje klase, bez obzira na rezultate istraživanja javnog mnjenja. (Kurir)