четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

Gospođo ministarka, pomažeš tajkunima i kriminalcima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić udario je na ministarku Zoranu Mihajlović i optužio je da Zakonom o legalizacije „divlje gradnje“ pomaže tajkunima i kriminalcima.

Vikednice braće Nikolić su ipak nelegalne (Klikni za uvećanje +)

Nakon potpisivanja Zakona o ozakonjenju bespravnih objekata, on je juče izrazio sumnju u ustavnost istog zakona i u pismu upućenom Zorani Mihajlović, obraćajući joj se sa „gospođo ministarka“, optužio je da pomaže tajkunima i kriminalcima.
Javnost je i očekivala da on neće biti imun na ovaj dokument i da će naći način kako da ga ospori, jer članom 5 nije izuzeto rušenje vikendica njegovih sinova.

 

Međutim, kako Nikolić na spornu odredbu nije direktno udario, on je razlog za diskreditaciju zakona našao u delu gde se omogućava grupi tajkuna i kriminalaca lično bogaćenje na račun države.
„Fizička i pravna lica koja poštuju propise trpe štetu, a oni koji ih ne poštuju imaju od toga profit”, doslovce piše u pismu koje je objavljeno na sajtu Predsedništva Srbije.
Ovakva gruba formulacija između redova govori da je ministarka Mihajlović zakon donela kako bi se pojedinci obogatili – objašnjava naš izvor iz Predsedništva Srbije.
Da bi ovako veliku optužbu prikrio, predsednik Nikolić tvrdi da su zbog toga narušena ustavna načela vladavine prava i socijalne pravde, čime diskriminiše sirotinju. Stručnjaci tvrde da predsednik Nikolić indirektnim osporavanjem zakona želi u javnosti da stvori utisak da je on namenski pravljen za privilegovanu grupu ljudi, a ne za sve građane Srbije koji su sagradili nelegalne objekte.
– To nije primereno, jer ako je zakon napravljen za tajkune, onda predsednik nije trebalo da ga potpiše. To nije beznačajna primedba i ako je tako kako on tvrdi, onda je on potpis stavio na zakon koji je u interesu pojedinaca, a ne države. To ruši onda poverenje u sve institucije države – kaže za „Blic” profesor ekonomije Mlađen Kovačević.
Nikolić u pismu priznaje da je izgradnja nelegalnih objekata krivično delo, koji su počinili i njegovi sinovi, čime je i potvrdio pisanje „Blica“. Za naš list to potvrđuje i advokat Nebojša Perović. (Blic)