четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

ГОРИ ВАРШАВА ЗА „БЕЛУ ЕВРОПУ“: Пољски десничари направили спектакл за Дан независности и шокирали либералну Европу!

Више хиљада људи марширало је данас Варшавом у оквиру демонстрација које су организовале крајње десничарске групе, у време када Пољаци прослављају Дан независности своје земље.

Гори Варшава (Фото: ЈуТјуб)

Марш крајњих десничара само је један од бројних догађаја којима је обележено поновно рађање Пољске као нације 1918. године, након што је била „збрисана са карте“ 123 године, наводи АП.

Setup Timeout Error: Setup took longer than 30 seconds to complete.

Према проценама, на маршу је учествовало преко 100.000 људи.

Председник Анџеј Дуда предводио је државне церемоније, којима су присуствовали и председник Европског савета и бивши премијер Пољске Доналд Туск, али марш је постао највећи догађај на Дан независности протеклих година и засенио званичне државне светковине и друге патриотске догађаје.

Како оцењује агенција, поједини учесници показали су „наклоност према ксенофобичним или расистичким идејама“, и истиче да је на једном од бројних транспарената писала „застрашујућа“ порука: „Бела Европа братских земаља“.

Слоган марша био је „Желимо Бога“, што су речи из старе пољске верске песме које је председник Доналд Трамп цитирао током посете Варшави раније ове године.

Говорило се и о устајању против либерала и одбрани хришћанских вредности, пренео је АП.

Марш је постао један од највећих таквих демонстрација у Европи, а данас је привукао и крајње-десничарске лидере из других делова Европе.

Антифашистички покрет одржао је мањи контра- протест, а организатори су држали групе одвојено једну од друге како би спречили да дође до насиља.

Даном независности обележава се враћање суверенитета Пољске на крају Првог светског рата, након што је та земља била подељена и под контролом Русије, Пруске и Аустроугарске од краја 18. века. (PRAVDA)