петак, 17 маја, 2024
vesti online

EU: Napad na temelje evropskih vrednosti

Od Finske do Španije, lideri osudujuju teroristički napad u Parizu, pozivajući da se brane zajedničke vrijednosti kao što su sloboda mišljenja i govora.

Gradjani Francuske drže postere sa parolom "Ja sam Šarli", izražavajući solidarnost sa francuskim nedeljnikom.

Gradjani Francuske drže postere sa parolom „Ja sam Šarli“, izražavajući solidarnost sa francuskim nedeljnikom.

Teroristički napad u Parizu je izazvao oštre reakcije širom EU – nacionalni lideri su u šoku i osudjuju ovaj „nehumani i varvarski čin“, naglašavajući, zajedno sa Briselom, da su napadnute vrijednosti koje su u temelju evropskog društva – sloboda, sloboda štampe, mišljenja i uzajamna tolerancija.

Od Finske do Španije, lideri osudujuju teroristički napad u Parizu, pozivajući da se brane zajedničke vrijednosti kao što su sloboda mišljenja i govora. Predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, kaže kako je šokiran brutalnošću i nehumanošću tog čina, dok njemačka kancelarka, Angela Merkel, poručuje kako ovo nije bio samo napad na Francusku, već i na temeljne vrijednosti naše slobodne, demokratske kulture.

Na masakr u Parizu su reagovali i iz EP i sjedišta NATO u Briselu.

“U trenutku kada su od strane terorista napadnute vrijednosti našeg društva, moramo ostati jedinstveni, braneći te vrijednosti: slobodu štampe, slobodu ,govora, medjusobno uvažavanje i toleranciju. To su temelji našeg društva i mi u EP nismo spremni, kao ni niko u Evropi, da se te vrijednosti napadaju kao što je to bio slučaj danas u Parizu. U isto vrijeme, nemojmo reakovati emotivno- ostanimo zajedno, nastavimo graditi naše slobodoumno društvo, temeljeno na našim vrijednostima, našem uzajamnom poštovanju”, poručio jeMartin Šulc, predsjednik Evropskog parlamenta.

„Ovo je barbarski napad na nevine ljude – ali je u isto vrijeme napad na slobodu govora, slobodu vlastitog mišljenja, napad na naše otvoreno društvo. Sloboda i otvoreno društvo je naša najbolja odbrana protiv terorizma, a to su vrijednosti koje su danas napadnute. NATO stoji uz Francusku i borbu protiv terorizma i u punoj mjeri smo solidarni sa Francuskom u ova teška vremena...”, ocenio je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Na teroristički napad je reagovalo i srpsko predsjedništvo OEBS-a, kao i zvanični Beograd.Predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Ivica Dačić i generalni sekretar te organizacije Lamberto Zanijer saopštili su da su zaprepašćeni današnjim terorističkim napadom na francuski satirični magazin Šarli Ebdo i ocenili da to predstavlja napad na slobodu izražavanja. (Glas Amerike)