петак, 14 јуна, 2024
vesti online

ERDOGAN SE UZJOGUNIO: Putine, praviš ozbiljnu grešku!

ISTANBUL – Vazdušni udari Rusije u Siriji su „neprihvatljivi za Tursku“, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, uz upozorenje da Moskva svojim delovanjem pravi „ozbiljnu grešku“.

 

Erdogan (Foto: vidivodo.com)

„Koraci koje Rusija preduzima i kampanja bombardovanja u Siriji u svakom pogledu su neprihvatljivi za Tursku… Nažalost, Rusija pravi ozbiljnu grešku“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare na aerodromu u Istanbulu pred odlazak u posetu Francuskoj.

Uzimajući u obzir prijateljske odnose Rusije i Turske, njene akcije u Siriji su „zabrinjavajuće i uznemirujuće“, kazao je Erdogan i dodao da bi one mogle da „izoluju Rusiju u regionu“.

Odnosi Rusije i Turske već duže vremena su zategnuti zbog krize u Siriji, gde se Moskva izdvojila kao glavna podrška sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu na međunarodnoj sceni, dok Ankara poziva na njegov odlazak sa vlasti kao jedino rešenje za konflikt, naveo je AFP.

Erdogan je istakao da „nije samo Rusija, već i Iran, koji brane (Asada), koji sprovodi državni teror“ u Siriji.

Rusija koja je prošle sedmice počela kampanju vazdušnih udara u Siriji, insistira da su meta samo položaji džihadističke grupe Islamska država.

Turska i nekoliko njenih zapadnih saveznika saopštili su, međutim, da su gađane i pobunjeničke grupe koje se bore protiv Asadovog režima. (Pravda)