недеља, 19 маја, 2024
vesti online

DW“: Nemci u problemu ako uz rast plata ne raste i produktivnost

U Nemačkoj su na pomolu problemi ukoliko uz porast plata i penzija u narednoj godini, istovremeno ne bude rasla i produktivnost, navodi se u analizi „Dojče velea“.

Foto: Bleppo / Wikipedia

Dobra vest za penzionere i radnike u Nemačkoj jeste da će i u idućoj godini penzije i plate nastaviti da rastu i to osetno, tvrde vodeći instituti u jesenjoj ekspertizi.

Stanje na tržištu rada je i dalje vrlo povoljno, u septembru je broj nezaposlenih opao na nivo od marta 1991. godine.

No, iza te lepe fasade, stanje i nije tako sjajno jer plate rastu brže od produktivnosti. Za sada je taj razvoj još u podnošljivim okvirima, no na duži rok bi mogao imati neugodne posledice.

– Do sada je industrija relativno dobro podnosila činjenicu da su troškovi rada rasli brže od produktivnosti – kaže za „Dojče vele“ Kristof Šreder, stručnjak za tržište rada i kolektivne ugovore u Institutu nemčke privrede (IW) iz Kelna, inače bliskog poslodavcima.

Niske cene sirovina i niski kurs evra, zbog kojeg je nemačka roba u inostranstvu jeftinija, do sada su uspevali da spreče negativne posledice sve većih troškova rada.

– Kad ta povoljna faza dodje kraju, onda nam preti opasnost da izgubimo na konkurentnosti, a time preti i gubitak radnih mesta – kaže Šreder.

Pogotovo su zemlje u razvoju izdašno investirale u dugotrajne mašine i postrojenja nemačkih proizvođ ača,– pa i zbog relativno povoljne cene.

On se poziva na takozvani „Exportperformance“ – pojam koji je etablirala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), gde se uz pomoć tog indeksa „eliminišu“ strukturni efekti, koji mogu nastati kada neka zemlja posebno puno izvozi u zemlju koja dinamično raste, na primer u Kinu. (blic)