петак, 21 јуна, 2024
vesti online

DRUGI DAN SAMITA Sastanak Trojke, zatvaranje popodne

Dvodnevni 22. Ministarski samit OEBS-a nastavlja se u Beogradu sastankom Trojke sa azijskim partnerima za saradnju i trećom plenarnom sednicom. Zatvaranje Ministarskog saveta predviđeno je u ranim popodnevnim satima, uz predsedavanje i obraćanje Ivice Dačića i govor narednog predsedavajućeg, ministra spoljnih poslova Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera.

07:36Prvi dan o terorizmu, pohvale Srbiji

Ministri spoljnih poslova država članica OEBS pozvali su juče na zajedničku borbu protiv terorizma, ali i ukazali na nove rizike i izazove, poput klimatskih promena, koje bi mogle da dovedu do novih konflikata i još većih migracija.
Takođe, oni su čestitali Srbiji na izvanrednom predsedavanju tom organizacijom u izuzetno teškim okolnostima i ocenili da je u rešavanju ukrajinske krize postignut napredak, ali da tu ima još posla pri čemu je ključno sprovodjenje sporazuma iz Minska.
Na dvodnevnom skupu, tokom kojeg je glavni grad Srbije domaćin više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvuju i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU – Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.
Na marginama skupa održava se veliki broj bilateralnih susreta, a najveću pažnju prvog dana Saveta privukao je sastanak Kerija i Lavrova, kao i Lavrova i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, prvi put posle obaranja ruskog aviona.
Skupom u Beogradu Srbija završava jednogodišnje predsedavanje tom organizacijom, a očekuje se postizanje konsenzusa o odlukama iz tri dimenzije kojima se bavi OEBS. (Blic)