петак, 14 јуна, 2024
vesti online

Drašković: Srbija žrtva i talac nerazvlašćenih službi bezbednosti

Na jednoj strani su Briselski sporazum i NATO, kao evropska magistrala Srbije i garant putovanja, a na drugoj Rusija koja nam je draga, ali ne može biti naša majka, poručio je novi stari lider SPO-a
Autor: Brane Kartalovićsubota, 12.12.2015. u 20:46

Вук Драшковић (Фотоархива Танјуга)

Kragujevac – Vuk Drašković ponovo je izabran za predsednika Srpskog pokreta obnove, stranke koja je poslednje decenije 20. veka činila okosnicu borbe protiv Miloševićevog režima, a danas tavori na marginama političke scene. Ovo je odlučeno na sedmom Saboru SPO-a, prvom koji je održan van Beograda. „Čini mi se nikad skromnije”, rekao je Drašković pred 350 stranačkih delagati koji su se juče okupili u sali Skupštine grada Kragujevca.

Sabor je počeo intoniranjem srpske himne, ali u verziji koja, umesto srpskih zemalja, pominje srpskog kralja. Potom su delegati pozdravili supruge članova SPO-a ubijenih na Ibarskoj magistrala, a pre nego što je najavio obraćanje Vuka Draškovića, predsedavajući, Aleksandar Čotrić je pročitao pozdravna pisma rumunske Hrišćansko-liberalne alijanse, Narodne partije Austrije i Slovenske ljudske stranke iz Slovenije.

Smatrajući da je došlo vreme za promene u stranci, Drašković nije želeo da se kandiduje za predsednika SPO-a. To su učinili članovi stranke, a njemu, kako je rekao, nije ostalo ništa drugo do da nastavi borbu protiv „Levijatana Srbije – mašinerije zločina koju čine nerazvlašćene službe bezbednosti, čiji je otac Staljinov KGB”.

„Još smo daleko od ostvarenja mnogih naših ciljeva i bićemo daleko od slobodne i evropske Srbije sve dok je naša država žrtva i talac nerazvlašćenih, svemoćnih i svuda prisutnih komunističkih službi bezbednosti”, rekao je Drašković, naglašavjući da je demontiranje tih službi bio strateški cilj SPO-a i pre 25 godina, kada je ova stranka bila „talas slobode i nade”.

Napomenuvši da su „službe smrti i terora” nastavile da vladaju i posle 5. oktobra 2000, pretvarajući put Srbije ka EU u „zidanje Skadra na Bojani”, Drašković je objasnio i zašto je 2012. podržao aktuelnog srpskog premijera Aleksandra Vučića.

„Kada je, pre tri i po godine, na izborima pobedila Srpska napredna stranka, a Vučić objavio da je Srbija u Evropskoj uniji i na Zapadu temelj državne strategije, za Srpski pokret obnove nije bilo dileme. Podržali smo iskreno taj zaokret, tim pre što je on praćen i javnim opredeljenjem za otkrivanje svih zločina službi bezbednosti, od ubistva Slavka Ćurivije do ubistva srpskih mladića u kafiću ’Panda’ u Peći.”

Navodeći da je „Briselski sporazum evropska magistrala Srbije” i da je „NATO garant tog putovanja”, Drašković je naglasio da SPO upravo zbog toga nije mogao da podrži kampanju koju je naš državni vrh vodio protiv učlanjenja Kosova u Unesko, kao ni molbu Rusiji da svojim vetom u Savetu bezbednosti spreči usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Lider SPO-a je rekao da se ne slaže ni s izjavom predsednika Srbije Tomislava Nikolića da nam je Rusija majka.

„Rusija nam jeste draga, ali s majkom u Sibiru nikad nećemo stići u Evropu, niti će Evropa doći ovamo.”

Na kraju govora, predsednik SPO-a se osvrnuo i na ulogu medija u Srbiji danas, napomenuvši da su „službe bezbednosti svu državu pretvorile u jedan rijaliti šou”.

„Da su, umesto rijaliti šoua za obesvešćivanje naroda i takmičenja u pevanju na svim televizijama, prikazivani tajni dosijei o nedavnim ratovima i zločinima, Srbija bi bila moralno i duhovno preporođena. Doživeli bismo nacionalno pročišćene i oslobođenje iz lanaca zla, kao Nemci”, poručio je Drašković, zaključivši da „bez moralnog i duhovnog preporoda, ne može biti ni demokratskog, ni ekonomskog, ni biološkog ozdravljenja naše nacije”.

Na sedmom Saboru SPO-a, koji se održavao pod geslom: „Danas nemamo negdašnju snagu, danas smo – putokaz”, za potpredsednike stranke izabrani su Aleksandar Čotrić, Mirko Čikiriz, Aleksandar Ivović, Ljiljana Kosarić, Žika Gojković i Zoran Milenković. (Politika)